Umro Gregory Peck, jedna od najvećih figura zlatnog doba Hollywooda

AMERIČKI glumac Gregory Peck (87), jedna od najvećih figura zlatnog doba Hollywooda, preminuo je u četvrtak u svojem domu u Los Angelesu, objavio je njegov agent Monroe Friedman.

"Umro je miran, držeći za ruku svoju suprugu Veronique. Umro je od starosti u svojoj kući", rekao je agent izrazivši svoju "veliku tugu".

Dobitnik Oscara za najboljeg glumca 1962. godine za film "Ubiti pticu rugalicu" i nominiran pet puta za nagradu Akademije filmskih znanosti i umjetnosti, postao je jedna od mitskih zvijezda Hollywooda, utjelovljenje muškog ideala zbog svoje ljepote i hrabrosti.

Nedavno je proglašen omiljenim junakom Amerikanaca zbog uloge hrabrog odvjetnika koji brani nepravedno optuženog crnca na sudu na jugu SAD-a.

U pedeset godina karijere snimao je pod redateljskom palicom najvećih redatelja - Alfreda Hitchoocka i Kinga Vidora - i bio na vrhovima top-ljestvica američkih kinoblagajni do 70-ih godina.

Kao njegovi uspjesi bilježe se "Opsjednut" Afreda Hitchoocka iz 1945., "Džentlmenski sporazum" Elije Kazana iz 1948. i "Moby Dick" Johna Houstona iz 1956. godine.

Gregory Peck je glumio s najvećim zvijezdama svojeg vremena - s

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Audrey Hepburn u "Prazniku u Rimu", Avom Gardner u "Posljednjoj obali", Robertom Mitchumom u "Mamcu za ubojicu", Davidom Nivenom i Anthonyjem Quinnom u "Topovima s Navaronea" i s Jamesom Stewartom u "Kako je osvojen Divlji Zapad".

"Pokazivao je jednostavnost velikih ljudi i veličinu jednostavnih ljudi", kazala je za Gregory Pecka Audrey Hepburn koja ga je smatrala najautentičnijim glumcem svojeg vremena.

"On je bio spomenik, simbolična figura filma svugdje u svijetu", rekao je njegov agent.

Peck je 80-ih godina gotovo nestao s ekrana i samo se nakratko pojavio 1991. godine u remakeu filma "Mamac za ubojicu" u režiji Martina Scorseseja.

Filmski festival u Cannesu odao mu je počast 2000. godine.

Rođen je 5.travnja 1916. godine kao Eldred Gregory u La Jolli u Kaliforniji, ženio se dvaput i ima četvoro djece.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara