Uskoro započinje Platforma HR: Zagreb će se pretvoriti u plesni podij

Uskoro započinje Platforma HR: Zagreb će se pretvoriti u plesni podij
Foto: Hina

U OKVIRU jubilarnog 20. festivala Platforma HR održat će se nekoliko premijernih predstava, izložbeno-instalacijski postav, radionice u sklopu Plesnog Wellnessa, druženja i razgovori s koreografima, DJ večeri i veliki party.

Platforma Hr održat će se od 17. svibnja do 2. lipnja, a Zagreb će u tom periodu postati velika plesna pozornica na kojoj će mladi i afirmirani koreografi, plesači, pedagozi, umjetnici i plesni virtuozi predstaviti nove projekte. Raznovrstan program održavat će se na čak šest gradskih lokacija, u Frankopanskoj 22, Hali V Tehničkog muzeja, Vinylu, Plesnom centru Tala, Muzeju suvremene umjetnosti i Teatru &TD.

Festival organizira Plesni centar Tala, čija je direktorica Larisa Lipovac Navojec.

"Pozvali smo sve umjetnike koji su u ovih 20 godina na festivalu prikazali svoje radove, od mladih do već danas afirmiranih koreografa, plesača, pedagoga, umjetnika i plesnih virtuoza, koji će tu predstaviti svoje nove projekte kako bi predstavili ono najbolje od toga što jesu i što znaju, te na najbolji način predstavili dinamičnu raznovrsnost različitih estetika i formata hrvatske plesne scene", rekla je na konferenciji kojom je festival najavljen.

Festival je u 19 godina postojanja prerastao u međunarodno okupljanje i druženje mladih plesnih umjetnika i grupa koji kroz niz različitih sadržaja razmjenjuju ideje, razmišljanja i individualne pristupe plesu, a istovremeno prezentiraju svoj stvaralački rad.

"Naš je cilj bio otvoriti prostor za ples, osluškivati potrebe plesne scene i mislim da je naša misija ostvarena", dodala je Lipovac Navojec.

"Pokušali smo dotaknuti sve prostore u kojima ples raste i živi i dati neki svoj doprinos tome. Kad smo podvukli crtu, vidjeli smo da je do danas kroz predstave, radionice, različite performanse, videofilmove i slično Platforma predstavila više od dvije tisuće umjetnika. Prikazali smo oko 350 predstava, odnosno kraćih koreografija, autorskih radova, a pogledalo ih je oko 15 tisuća ljudi. Nadam se da je to dovoljno za jedan 'zdravi' virus, i da je ta publika dokaz da je potreba za ovakvim događanjima i okupljanjem scene ogromna", rekla je umjetnička direktorica Platforme Tamara Curić.

Novi program, "Plesni Wellness", otvoren je za profesionalce, amatere i građane svih dobnih skupina, a tijekom dva dana intenzivnih radionica slagat će se "plesni meni' koji obuhvaća sve, od hip hopa, preko poppinga, partneringa, do plesa na svili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara