Ustav Republike Hrvatske prikazan u SAD-u: Ovako je publika reagirala na vijest o smrti glavnog glumca

Ustav Republike Hrvatske prikazan u SAD-u: Ovako je publika reagirala na vijest o smrti glavnog glumca

Foto: Interfilm

HRVATSKI film Ustav Republike Hrvatske imao je 2. ožujka uspješnu američku pretpremijeru u rasprodanoj dvorani njujorškog SVA Theatrea. Projekcija je bila posvećena nedavno preminulom srpsku glumcu Nebojši Glogovcu, koji je odglumio ulogu Vjeke Kralja, homoseksualca, transvestita i hrvatskog nacionalista. Publika u New Yorku je ovacijama ispratila kraj filma.

"Prije projekcije održana je minuta šutnje za Nebojšu, a nakon projekcije sam govorio o suradnji s Nebojšom. Film je dobio 'standing ovation'. I to dug. Bila je to neka čudna mješavina sjete, tuge za Nebojšom i želje da se aplauzom kaže koliko su voljeli to što je on napravio u tom filmu", rekao je redatelj Rajko Grlić za Blic.

Njujorška pretpremijera je uvod u kino distribuciju filma na području Sjedinjenih Američkih Država, koja kreće u 30 kina. Film je dosad prikupio 32 nagrade.

U medijima su se uz brojna izvješća o nagradama kojima je film ovjenčan, našla i vijest da ga je HRT prvo maknuo pa vratio na svoj TV raspored, nedugo nakon što su udovice branitelja pokušale zabraniti prikazivanje filma Ministarstvo ljubavi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara