Vanna u Tvornici: Prvi glas estrade u svom najboljem izdanju

PROSJEČAN pop album u Hrvatskoj više nije lako dobro predstaviti, jer sve ono što gledamo na MTV-ju i sličnima trivijalizira hrvatsko skakutanje s pozornici s uličnom rasvjetom. Usprkos "našim uvjetima", Vanna je nadišla sve prepreke, pa i onu da ju na estradi potajno (?) nazivaju Ledenom kraljicom. Zabavljačke i vokalne sposobnosti njezinu su promociju tako stavili među najbolje koncerte takvog tipa koje smo u metropoli imali priliku vidjeti u zadnje vrijeme.

Prvo i osnovno, Vanna i nakon 20 godina estrade, pjevanja po zadimljenim klubovima i na hladnim pozornicama, pjeva odlično. Na promociji u zagrebačkoj "Tvornici" nije se ustručavala, što u zadnje vrijeme često čini, potezati do najviših tonova u svom raskošnom sopranu, pa je večer s glazbene strane bila pravi užitak. Uz Vannu, koja je očito u top formi, svoj su pečat dali i glazbenici predvođeni Brunom Kovačićem i Predragom Martinjakom, pa su nekad manje, a nekad više uspješno njene najveće hitove kombinirali s tangom, salsom i drugim naoko nespojivim pravcima.

Vanna nijednom nije spomenula famozni estradni nadimak, iako se, poput priče o Ledenoj kraljici, proširila i ona da joj nije svejedno kad sluša o vlastitom (navodnom) pomanjkanju emocija. Glasine je demantirala naprosto svojim ponašanjem, koje je na netipičnoj pozornici bilo neformalno i bez scenarija, a publika je brzo prihvatila ritam koncerta i Vannin smisao za humor. Publika je, doduše, u pravom smislu, bila "njezina" - obitelj, prijatelji i njeni poklonici pjevali su uglas dva sata, pa čak i one dijelove Vanninog repertoara koje je prosječni slušatelj u njezinoj "estradnoj povijesti" naprosto preskočio.

"Kupi mi" s njom je otpjevala Natali Dizdar, kojoj se Vanna, rekla je, neizmjerno divi, no pravo iznenađenje bio je Adonis Ćulibrk, poznatiji pod nešto urbanijim nadimkom Boytronic. S nekadašnjom pjevačicom Electro Teama, grupe kojoj je u novom mileniju uspio potpuno upropastiti izgrađeno ime, dugo je godina bio u svađi, a pomirili su se upravo u Tvornici ranije ove godine. Iako odavno više ne repa, prihvatio se mikrofona i podsjetio nas kako je to zvučalo u vremenima kad je Vanna vrištala, a on nosio kapu naopačke i mahao rukama poput 2Paca.

Aktualni album "Ledeno doba" dosad je iznjedrio jedan hit i nekoliko poluhitova, no njegova promocija pokazala je kako su pjesme odabrane upravo da bi dobro "sjedale" u live izvedbi. Vanna će, najavila je, slične koncerte održati diljem Hrvatske (čujemo da puca na kazališta), no hoće li i tamo biti ovako raspoložena i "uhvaćena u pravo trenutku", garantirati ne možemo. U svakom slučaju, čini se da itekako vodi računa o svom najjačem adutu - glasu, koji, nakon odslušanog koncerta i u poplavi "pjevačica", zaslužuje u najmanju ruku poštovanje i još kojeg Porina u vitrini.

D.K.
Foto: Matej Dokić (Extra)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara