Večeras dodjela Grammy-a

BRUCE ´The Boss´ Springsteen ove je godine najveći favorit na dodjeli glazbenih nagrada Grammy, ali bi mu bijeli rapper Eminem mogao pomutiti račune.

Njih su dvojica među osam umjetnika nominiranih u pet kategorija prije 45. dodjele Grammyja koja će se održati u nedjelju navečer u Madison Square Gardenu.

´The Rising´, album za koji je Springsteen bio inspiriran atentatima 11. rujna 2001. godine, nominiran je u kategoriji najboljeg albuma, što je nagrada koju ovaj rock izvođač nije do sada nikada primio, dok se Eminem sa svojim hitom ´Without Me´ nada da će postati prvi rapper kojem će biti uručena nagrada za najbolju snimku godine.

Eminem je nominiran za najbolji album, iako svi prognostičari smatraju da će tu nagradu ipak dobiti ´The Rising´, koji je prenio tugu i nemir američkog društva nakon atentata 11. rujna 2001. godine.

Ovim se albumom ´The Boss´ prvi put nakon 20 godina vratio u studio zajedno sa svojom pratnjom ´E Street Bandom´.

Springsteen (53) je osvojio do sada već nekoliko Grammyja, ali ne i najugledniji - za najbolji album.

Eminem, koji se polako odriče imidža zločestog dječaka i koji je postigao veliki uspjeh filmom ´8 milja´, djelomice utemeljenom na njegovu životu, predvodi u nominacijama u kategoriji rap glazbe zahvaljujući albumu ´The Eminem Show´, koji je najprodavaniji nosač zvuka u 2002. godini.

Jedini ozbiljni konkurent Eminemu je Nelly, čiji je solo album ´Nellyville´ dobio pet nominacija, među kojima one za najbolju snimku i za najbolji album.

U kategoriji najboljeg albuma nominirane su Dixie Chicks, ženska country skupina, te nove zvijezde Norah Jones i Michelle Branch.

Pop i jazz pjevačica, Njujorčanka Norah Jones, 23-godišnja kći slavnog indijskog glazbenika Ravija Shankara i koncertne producentice Sue Jones, mogla bi vrlo lako pobijediti u kategoriji najboljeg novog umjetnika zahvaljujući svojem prvom albumu ´Come Away With Me´, koji su kritika i publika jako dobro primili.

Mladi su umjetnici jako dobro zastupljeni ove godine. Tu su mlada Kanađanka Avril Lavigne i RandB pjevačica Ashanti koje su obje nominirane u pet kategorija.

Sheryl Crow, do sada nagrađena s osam Grammyja, nominirana je također u pet kategorija među kojima je ona za najboljeg ženskog rock izvođača.

Nominirani su legendarni pjevač Johnny Cash kao i Elvis Costello.

Na dodjeli će nastupati Dixie Chicks, Eminem, Faith Hill, Sheryl Crow i James Taylor.

Paul Simon i Art Gurfunkel primit će nagradu za životno djelo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara