Večeras obavezno pogledajte u nebo, prizori će biti spektakularni

Večeras obavezno pogledajte u nebo, prizori će biti spektakularni
Foto: 123RF

OVE godine opet ćete moći uživati u meteorskom roju Perzeida, a prema prognozama, maksimum aktivnosti bit će upravo večeras, u noći s 12. na 13. kolovoza, kada će se moći vidjeti deset do 15 sjajnih meteora na sat.

U narodu su Perzeidi poznati i kao suze sv. Lovre, ali je taj naziv postao popularan tek posljednjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji, gdje je preuzet iz Italije, objasnio je ranije glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) Dorian Božičević. 

Točnije, radi se o pjesmi poznatog talijanskog pjesnika iz 19. stoljeća Giovannija Pascollija, koji je u pjesmi "10 Agosto" opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji padaju u tom razdoblju godine.

Baš 10. kolovoza je i spomendan kršćanskoga mučenika sv. Lovre, rimskoga đakona pogubljenog 258. za vrijeme cara Valerijana kojega su njegovi mučitelji spržili na rešetki, a on im je rekao: "Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu."

Savjeti za promatranje

Meteorski roj je najbolje promatrati golim okom ležeći na tlu. No našim očima treba oko pola sata da se prilagode noćnim uvjetima. Zato se preporučuje promatranje s mjesta koje je udaljeno od gradova i svjetlosnog onečišćenja.

Bill Cooke iz NASA-e je prošle godine za portal Live Science otkrio nekoliko savjeta o tome kako uhvatiti najbolji pogled na bajkovite prizore koje nam nebo sprema.

1. Pobjegnite od svjetala grada što je dalje moguće. Pronađite mirno, mračno mjesto, idealno negdje u prirodi.

2. Dajte očima otprilike pola sata da se priviknu na mračno nebo. Nemojte očekivati da ćete izaći iz kuće i odmah vidjeti Perzeide.

3. Najbolje vrijeme za promatranje suza sv. Lovre je nakon dva ujutro

4. Zaboravite teleskope, dalekozore i slične stvari. Večeras želite vidjeti cijelo noćno nebo, ne želite nešto što će vam ograničavati pogled.

5. Ako želite fotografirati noćno nebo, postavite fotoaparat na tronožac. Snimajte duge ekspozicije, od nekoliko sekundi do minute, ali ne više od toga jer biste mogli uhvatiti rotaciju zvijezda zbog čega se neće vidjeti "repovi" Perzeida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara