Veliki svjetski hit: Što se dogodi kad ministra optuže za pokušaj silovanja?

Veliki svjetski hit: Što se dogodi kad ministra optuže za pokušaj silovanja?
Foto: Press

SUDSKA drama Anatomija jednog skandala napeta je priča o pokušajima izbjegavanja zakona, prikazivanja istine i krhkih emocionalnih odnosa za koje se mislilo da će trajati vječno.

James je ministar bez portfelja u britanskoj vladi i još od studentskih dana najbolji premijerov prijatelj. No osim razuzdanih studentskih dana oni dijele tajnu koja ne smije izaći na vidjelo. Kad vlast i moć Jamesu zavrte pameću, upustit će se u neopreznu ljubavnu vezu sa svojom suradnicom koja će ga optužiti za pokušaj silovanja. Bit će to skandal koji će doprijeti do samog srca britanske vlasti. Što će na to reći premijer i kako će na suprugovu nevjeru reagirati Sophie, njegova žena? Ali konačna je odluka u rukama Kate, tužiteljice koja je sa svima upletenima u skandal bila generacijska kolegica na fakultetu, a onda je preko noći morala nestati.

Navedena radnja romana zvuči kao neka novinska vijest koja se prometnula u trakavicu te čitateljima neće biti teško poistovjetiti se s likovima iako su u pitanju Britanci. Emocionalni element nalazi se u odnosu ministra i njegove supruge jer ona čvrsto stoji iza njegove nevinosti. No čitatelju ubrzo postaje jasno da autorica opisuje situaciju, vrlo uobičajenu, u kojoj se nalaze mnogi brakovi – koliko poznajemo čovjeka s kojim dijelimo sve? I možemo li ga uopće upoznati ili smo osuđeni na mogućnost potpunog preokreta u svakom trenutku?

Knjiga je puna neočekivanih obrata koji će vas samo tjerati da čitate dalje i poželite da ima još nekoliko nastavaka. Na početku je predvidiv, no to romanu daje samo veći zamah jer će vas lako uvesti u radnju te vam odmah ukrasti pažnju pa ćete se pitati što biste vi napravili da se nađete u sličnim situacijama. Provokativna drama otvorit će vam nove vidike te ćete početi tražiti knjige sličnoga žanra čim završite Anatomiju jednog skandala. No, nažalost, modernih romana ovog tipa baš i nema jer su tržište preplavili psihološki trileri s domaćicama.

Autorica Sarah Vaughan studirala je engleski jezik na Oxfordu, a potom je postala novinarka.

Nakon obuke u agenciji Press Association, jedanaest je godina provela u Guardianu kao novinarka i suradnica za pitanja zdravlja i politike, što ju čini svojevrsnom insajdericom o mašineriji koja stoji iza britanske vlasti. Ovo nije njezin prvi roman, ali jest njezin prvi pravi bestseler koji je dosad preveden na preko dvadeset jezika.

Sve u svemu, čini se da moć koju donosi politika može pokvariti svakoga, a knjige poput ove pokazuju nam rentgensku snimku emocionalnog života aktera te time lakše razumijemo motivacije iza njihovih djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara