Venecija traži da se turisti pristojno ponašaju

DOĐETE li kao turist u Veneciju, budite pristojno odjeveni, ne bacajte otpatke i ponašajte se u skladu s pravilima višestoljetnog grada ili ćete se suočiti s pozamašnim globama.

Umorni od posjetitelja koji ne poštuju pravila, koji skidaju košulje na gradskim trgovima i bacaju smeće u more, gradske vlasti su počele dijeliti letke s nizom preporuka i savjeta o tome kako se treba ponašati u Veneciji, najpoznatijoj talijanskoj turističkoj atrakciji.

"Turisti, poput građana, moraju biti educirani. Pritisak na grad je enorman. Moramo dovesti stvari u red", rekao je gradonačelnik Paolo Costa dnevnom listu La Stampa.

Svake godine Veneciju posjeti do 13 milijuna turista. Grad je to čija se populacija sve više smanjuje, a sada ima samo 70.000 građana. Građani se tuže zbog činjenice da su neki turisti njihov grad zamijenili za plažu i ne znaju se pristojno ponašati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uobičajene su pritužbe da posjetitelji ne hodaju desnom stranom

uskim gradskim uličicama, zakrčuju prolaz stojeći na mostovima i diveći se arhitekturi ili gnjave građane zaustavljajući ih i zapitkujući.

Vlasti također pozivaju turiste da izbjegavaju šetati bez košulje ili majice.

"Trg Sv. Marka otvoreni je muzej i zahtijeva poštovanje", rekao je gradonačenik Costa.

Vlasti su najavile da će uskoro možda biti prisiljene uvesti globe od 50 eura za prekršitelje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara