Video: Autistični 12-godišnjak razvija vlastitu teoriju relativnosti

Screenshot, video: YouTube

SVEUČILIŠNI profesori ostali su zapanjeni 12-godišnjim "čudom od djeteta", mladim Jacobom Barnettom, čiji IQ od 170 nadilazi i Einsteinov. Jacob je nevjerojatno nadaren za matematiku i trenutno se zabavlja naprednim konceptima astrofizike i teorije relativnosti, prenosi Daily Mail.

Samostalno savladao naprednu matematiku - proširuje Teoriju relativnosti

Dječak trenutno studira na Sveučilištu u Indiani, a profesori smatraju da je spreman za istraživački rad i doktorat. Nakon što je u periodu od oko tjedan dana samostalno savladao diferencijalni račun, integrale, algebru, geometriju i trigonometriju, u slobodno vrijeme, nakon predavanja, pomaže kolegama studentima, dajući im instrukcije.

U posljednje vrijeme najviše ga zaokuplja teorija relativnosti, pa je počeo raditi na vlastitoj, proširenoj, verziji. Jacobova majka Kristine (36) nije znala govori li Jacob besmislice, pa je video s njegovom teorijom poslala na Institut za napredna istraživanja Sveučilišta Princeton.

Tamošnji profesor astrofizike, Scott Tremaine, i sam svjetski priznati stručnjak, tvrdi da je Jacobova teorija autentična. "Impresioniran sam Jacobovim zanimanjem za fiziku i količinom znanja koje posjeduje. Teorija na kojoj radi dotiče se najtežih problema u današnjoj astrofizici i teorijskoj fizici, a onaj tko dođe do odgovora na ta pitanja bit će prvi u redu za Nobela", napisao je u emailu obitelji.

Aspergerov sindrom

U obitelji se svi pitaju odakle Jacobu takav talent za matematiku, pošto i sami priznaju da im to nije jača strana. Na svaki pokušaj razgovora o matematičkim temama mogu uzvratiti samo pogledom nerazumijevanja. Jedini odgovor koji nalaze je Jacobova dijagnoza - Aspergerov sindrom. Aspergerov sindrom je tek blagi oblik autizma, što mu omogućuje bolje funkcioniranje u društvu, normalnu inteligenciju i jezične sposobnosti. Visok kvocijent inteligencije najvjerojatnije je povezan upravo s tom bolesti.

Znakovi da je Jacob vrlo posebno dijete pojavili su se vrlo rano - nije progovorio ni riječi do svoje druge godine, no zato je već s tri sastavljao puzzle od 5000 komada, pamtio sve ceste na karti svoje države, zajedno s prefiksima na registarskim tablicama. Kad je malo porastao, blokovi i prazni papiri u njegovoj sobi bili su ispunjeni kompleksnim geometrijskim crtežima i računima, nakon čega je jednadžbe počeo pisati i po prozorima.

Besane noći

S osam je godina završio srednju školu i započeo studiranje na Sveučilištu Purdue u Indianapolisu, gdje pohađa predavanja iz napredne astrofizike. Kolege studenti, svi stariji od 18, u početku su ga čudno gledali, no sad mu se često obraćaju za pomoć. Jacob im spremno pomaže i s njim je vrlo lako razgovarati. Čak i na predavanjima uvijek razmišlja nakoliko koraka unaprijed, pa profesore detaljno ispituje o stvarima o kojima je razmišljao između kraja predavanja i dolaska u njihov kabinet.

Ipak, Jacobova genijalnost ima i svoje posljedice - noću često teško spava jer mu se glavom neprestano vrte brojevi i jednadžbe. Stoga je odlučio iskoristiti besane noći kako bi pobio teoriju o Velikom Prasku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara