Video - Lepa Brena: Nisam nosila uniformu srpske vojske nego uniformu za safari

Foto: Boris Kovačev, Ranko Šuvar/Cropix
Snimatelj i montažer: Tomislav Brdjanović

"IMALI smo danas u Zagrebu prosvjed protiv gay parade, a sada i protiv mog koncerta. Ljudi kod nas vole da se bune", izjavila je za Index kraljica južnoslavenskog turbofolka.

Indexova kamera je uz naknadno pristigle kolege iz Televizije Distrikta Brčko jedina bila uz pozornicu i na tribinama (van ograđenog prostora daleko od stagea) tijekom koncerta jer su prilično restriktivna pravila koja su nametnuli organizatori nalagala da se nijedna novinarska ekipa ne smije nalaziti oko pozornice ili od tamo bilježiti koncert (osim posljednje tri pjesme).

Brena nije napunila Arenu

Za razliku od Miše Kovača i Tonyja Cetinskog, Brena nije uspjela dupkom napuniti zagrebačku Arenu, ali je privukla dovoljan broj vatrenih obožavatelja i prilično manju, ali jednako predanu grupu "mrzitelja", odnosno prosvjednika protiv njenog nastupa u Hrvatskoj, okupljenih oko koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Oni Breni, kao što je poznato, zamjeraju fotografiranje u odori vojske bosanskih Srba tijekom rata u BiH koje je bilo opravdavano činjenicom kako je Fahreta Jahić na tako nešto bila prisiljena kako bi u rodnom Brčkom spasila oca koji je ostalo živjeti pod okupacijom vojske RS.

U razgovoru za Index Brena je objasnila kako na  navedenoj fotografiji ne nosi uniformu (para)vojske koja je u njenom rodnom kraju (ali i u cijeloj BiH) počinila brojne zločine, nego uniformu "za safari".

Branitelji posjetiteljima koncerta: Izdajice, hajdete preko Drine

Branitelji i veterani su organizirali dvodnevni prosvjed, koji je počeo dan prije nastupa paljenjem svijeća na kružnom toku oko Arene, a vrhunac je imao neposredno prije koncerta kada se dvjestotinjak prosvjednika uz hrvatske zastave i Thompsona s razglasa okupilo nasuprot glavnog ulaza u dvoranu i uvredama preko megafona obraćalo "izdajnicima" koji umjesto "preko Drine" idu na Brenu.

> "Brena može braniteljima reći hvala na odličnoj reklami"

Pjevačicu i njene obožavatelje nisu smetala "domoljubna zanovijetanja" nego su uz lakonsko "rat je završio, pjesme nemaju veze s tim" kretali na porciju evergreena kao što su "Miki Miki", "Udri Mujo", "Hajde da se volimo", "Sanjam", "Duge noge" - ovom prigodom izvedene u osvježenim i nešto žešćim aranžmanima.

Brena poručila svima: Hajde da se volimo

Ipak, nije pjevala "Mile voli disko" ili "Čačak", što je pokušala kompenzirati forsiranjem novijih pjesama i recentnog albuma "Uđi slobodno", a Brena je objasnila kako je navedeni naslov, uz "Hajde da se volimo" osnovni kredo njene karijere i života.

Namjerno smo u uvodu napisali za Brenu kako je kraljica južnoslavenskog, a ne jugoslavenskog lakonotnog stila s jakim začinom harmonikaškog melosa, jer njoj su granice SFRJ postale pretijesne i mnogo prije raspada Juge.

Primadona kojoj je sve podređeno

Podsjetila je na to i superzvijezda na zagrebačkom koncertu tijekom flamenco intermezza. Dok se na pola nastupa presvlačila, preko velikog ekrana iznad pozornice išle su snimke legendarnog koncerta na stadionu Vasila Levskog u Sofiji, gdje je Brena 80-ih kao od šale privlačila 100-njak tisuća raspamećenih bugarskih obožavatelja.

Brena suvereno vlada pozornicom i cijelom kamarilom, tako da joj članovi brojnog pratećeg benda donose maramice i vodu, a sinovi i suprug Slobodan Živojinović se njoj u čast šeću pozornicom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara