VIDEO Novi "Call of Duty" donosi promjenu koja se mnogima neće svidjeti

VIDEO Novi "Call of Duty" donosi promjenu koja se mnogima neće svidjeti
Foto: Press

TREYARCH je napokon, na još jednoj prezentaciji koja evocira usiljenu Appleovu megalomaniju, objavio trailer najnovijeg dodatka iznimno uspješnoj franšizi "Call of Duty". Naravno, riječ je o četvrtom nastavku Black Opsa.

I dok igrači i kritika već godinama zamjeraju CoD-u igranje na sigurno i tek kozmetičke preinake uspješnog, ali već izlizanog recepta, Treyarch je učinio jedan veliki korak i odlučio da ovog puta neće raditi single player kampanju. Ukratko, malo priče, puno multiplayer napucavanja.

Kampanje su mrtve, ali želimo ih

S jedne strane, radi se o očekivanoj odluci jer kampanje su već neko vrijeme bile tek šest sati dug uvod u multiplayer mod koji je igračima pomogao da donekle savladaju novitete u kontrolama koje će kasnije koristiti u online igri. S druge strane, "Battlefront" je upravo zbog nedostatka SP kampanje naišao na brojne kritike, a isto se dogodilo i "Titanfallu" čiji pokušaj kampanje u multiplayer okruženju nije naišao na pozitivne reakcije.

No, živimo u vremenima "Fortnitea" i "Battlegroundsa" pa nije posebno iznenađenje da je Treyarch odlučio uključiti i tzv. "battle royale mod" (nazvan Blackout) kako bi dali svoj doprinos rastućem trendu u gaming zajednici.

Na kraju krajeva, klasične kampanje već dugo vremena nisu posebno domišljate, a to smo imali prilike vidjeti i u slučaju prošlogodišnjeg povratka u vrijeme Drugog svjetskog rata. Vjerojatno je i to Treyarchu dalo do znanja da kampanje nisu presudne.

Nema futurističkog napucavanja

Ipak, od "CoD: WW2" izvukli su jednu korisnu lekciju jer "BO 4" neće imati jetpackove, lasere i slične futurističke budalaštine već klasičnu borbu klasičnim oružjem.

Nova igra dijeli se na tri načina igre: multiplayer, Zombies i Blackout. Prvi je klasični multiplayer na tragu "Overwatcha" koji donosi različite likove s različitim sposobnostima i naoružanjem. Tu su i standardni modeli igre kao što su Deathmatch i Hardpoint, ali i niz noviteta koji će poticati igrače da zajedno rade i taktiziraju.

Zombies je nastavak višegodišnje tradicije koja se pokazala kao dobitno rješenje pa čak i daleko najpopularniji i najzanimljiviji dio svakog CoD-a. Ovog puta naglasak će biti na narativu pa ćemo četvero junaka pratiti u čak tri avanture koje će funkcionirati kao mini kampanje, s gomilom novih likova, zapletima i velikim neprijateljem za kraj. Stoga, oni u potrazi za klasičnom kampanjom mogli bi pronaći rješenje u ovom

I za kraj tu je Blackout, nastao pod utjecajem "Fortnitea", masovne pucačine u kojoj sudjeluje do 100 igrača koji se bore sve dok ne ostane samo jedan. Treyarch je prigrlio ovu masovnost (iako nije poznato koliko će igrača sudjelovati), a teren na kojem će se boriti 1500 puta je veći od omiljene CoD mape Nuketown. Iz kompanije poručuju da će se raditi o klasičnoj brzoj BlackOps borbi na daleko većoj razini, a to ne može biti loša stvar jer Black Ops oduvijek je imao odlično balansiranu borbu.

Uz sve to, Activision najavljuje da je ovo naslov koji će se s vremenom razvijati i dobivati nove modove i dodatke koji će igrače držati prikovanim za naslov.

Call of Duty želi biti Fortnite, ali hoće li u tome uspjeti?

I sve je to klasična priča na koju smo navikli. Jedini pravi novitet je micanje klasične kampanje, a mnogi su igrači nakon prezentacije ustvrdili da je upravo to razlog zbog kojeg neće kupiti novi CoD.

Iz Treyarcha poručuju da su ovakvu reakciju očekivali i da se igrači uvijek teško privikavaju na velike promjene, a jedan od čelnih ljudi Treyarcha, Dan Bunting, za Polygon je izjavio: "Kad sam prvi puta počeo raditi na multiplayeru za Call of Duty, 10 posto populacije natjecalo se u multiplayeru. Prebacimo se na 2015. i 2016. i govorimo o 90%igrača. Pogledamo li našu odluku kroz prizmu tih brojki i nadodamo li na to sve što želimo ponuditi našim igračima, ovo nije bila teška odluka".

Kako će se sve to odraziti na franšizu, teško je predvidjeti. Činjenica jest da je klasična kampanja zapravo mrtav teret koji će nakon nekoliko prelaska izgubiti i najupornije igrače. Ipak, radi se o tradiciji i mnogi vole vidjeti klasično ispričanu priču, bez obzira na očito opadanje kvalitete istrošenog narativa i kratkotrajnost kampanje. No, Bunting je u pravu jer činjenica jest da je upravo multiplayer ono što igrače drži i tjera da igru nastave igrati. Neko prijelazno rješenje možda je i bilo moguće, ali co-op mod odavno je prisutan i teško je reći da je bio presudan za opstanak bilo koje franšize.

Multiplayer je u današnje vrijeme sve, ali u isto vrijeme, teško je procijeniti koliko će se povlačenje paralela s "Fortniteom" pokazati kao sretno rješenje. U prvom redu zato što je "Fortnite" besplatna igra dostupna na gotovo svim platformama (uključujući i mobilne) što CoD, u oba slučaja - nije.

U svakom slučaju, ovo je naslov koji će, ovisno o uspjehu, odrediti budućnost franšize, a ostaje nam strpjeti se od 12. listopada kada će igra pojaviti. Trenutno je najavljena za PS4, Xbox i PC, a postoje i šuškanja da bi se mogla pojaviti i za Nintendo Switch, ali službenu potvrdu još uvijek čekamo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara