Video: Pjesma "Viva La Vida" grupe Coldplay čisti primjer plagijata?

POPULARNA britanska rock grupa Coldplay, ponovo je optužena za plagiranje pjesme "Viva La Vida" s istoimenog albuma. Za pjesmu koja iskače iz gotovo svake radio stanice, Coldplayovci su zaradili i nominaciju za prestižnu nagradu Grammy. Naime, američki gitaristički veteran Joe Satriani ovog je tjedna podigao tužbu protiv Britanaca jer tvrdi kako su oni za pjesmu "Viva La Vida" skinuli melodiju i gitarske riffove s njegove pjesme iz 2004. godine.

Satriani je svoju optužnicu priložio na sudu u Los Angelesu

Satriani je podigao tužbu priloživši i vlastite dokaze. Glazbeni virtuoz na gitari Joe Satriani ističe kako "Vivi La Vida" sadrži "znatnu količinu originalnog materijala" iz njegovog instrumentala "If I Could Fly". Ta njegova pjesma izašla je na višestruko nagrađivanom albumu "Is There Love In Space?". Kako ovo nije prva optužba usmjerena prema uspješnom singlu grupe Coldplay, sud u Los Angelesu ( gdje je Satriani podigao tužbu) trebao bi detaljno sagledati sav dokazni materijal, kako bi se, u slučaju plagiranja, pošteno kaznilo "kradljivce".

Ovo nisu prve optužnice da je "Viva La Vida" plagijat

Američki indie bend Creaky Boards izjavio je kako je dotična pjesma zapravo čisti instrumentalni i melodijski plagijat njihove "The Song I Didn't Write". Čak su i objavili snimku za koju je dokazana da je nastala prije Coldplayeve, no neafirmirani bend nije se odlučio na tako drastičan korak, nego su izjavili da su polaskani. Radi li se tu o najobičnijem primjeru ljudske ljubomore i jala zbog tuđeg uspjeha, prosudite sami.


S.C.
Foto: Guliver/ Getty Images

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara