VIDEO Riba u jednom zalogaju progutala cijelog morskog psa

VIDEO Riba u jednom zalogaju progutala cijelog morskog psa
Screenshot: YouTube/DivePhotoGuide

PROŠLOG su mjeseca ronioci, koji su istraživali oceanske dubine u potrazi za potonulim brodom iz Drugog svjetskog rata, blizu obala Južne Karoline, snimili inače rijetko uhvaćen prizor – ribu koštunjaču kako jednim zalogajom proždire skoro cijelog morskog psa, javlja CNN.

Istraživački tim Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) snimio je poveću skupinu kostelja, vrste morskog psa, kako se srčano gosti na mrtvoj sabljarki. Na videosnimci vidi se najmanje 11 morskih pasa kako proždiru nedavno uginulu sabljarku dugačku oko 2,5 metara.

No onda je na scenu stupilo još veće iznenađenje. Pojavila se ogromna riba koštunjača i zgrabila jednog morskog psa za glavu. Skoro ga je cijelog progutala, iz usta joj je virio samo njegov rep.

"Jednom u životu"

Uglavnom, ovakav prizor oceanske gozbe i nemilosrdne borbe za opstanak vidi se vrlo rijetko, znanstvenici NOAA-a rekli su kako je ovo događaj kojem se prisustvuje "jednom u životu".

Objasnili su kako je neuobičajeno da se morski psi na takvoj dubini nalaze u grupi. Morski biolog Peter Auster, sa Sveučilišta Connecticut, smatra kako su morski psi sa snimke vjerojatno proputovali dugi put kako bi se hranili ovom sabljarkom.

"Kada se pojavi ovakva prilika, kao što je mrtva sabljarka od oko 115 kilograma, sposobnost otkrivanja i lociranja hrane ključna je za razvoj i preživljavanje", kazao je Auster.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara