Video: Sve više zaluđenih novim ekstremnim sportom: Volcano Boarding!

Video: Sve više zaluđenih novim ekstremnim sportom: Volcano Boarding!

VOLCANO boarding je novi ekstremni sport koji nalikuje na snowboarding, ali se ne daska na snijegu već na vulkanu. Sport je nastao na vrućim i crnim obroncima vulkana Cerroa Negroa visokog 726 metara koji se nalazi u republici Nikaragva. To je najmlađi srednjoamerički vulkan i jedan od najaktivnijih u Nikaragvi.

U blizini se nalazi hostel Bigfoot koji svojim gostima nudi ludu vožnju do najviše moguće točke vulkana otkuda se skupina entuzijasta spušta na posebnim daskama te "kruza" sve do podnožja. Oni koji su isprobali ovu novu vrstu ekstremnog sporta kažu kako je sve odlično "osim dima i crnog pijeska kojeg se danima ne možete rješiti".

noćenje + boardanje = 28 dolara

Put do podnožja vulkana dugačak je petstotinjak metara, a brzina koja se može postići ovim daskama je do 80 km/h. Oni kojima se sviđa ova ideja proći će vrlo jeftino jer Bigfoot hostel nudi noćenje + boardanje za samo 28 dolara po danu. Avantura traje oko pet sati a hostel u tu cijenu ubraja i koktel mojito koji dobije svatko tko je uspio doći do podnožja.

Do cijele ideje je došao vlasnik hostela, mladi Australac Darryn Webb koji je prije tri godine "na neki način pokušao ubiti dosadno poslijepodne, pa je osmislio novi sport".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sam se bavio sandboardingom, sportom koji je poput snowboardinga, ali na pijesku. Volcano boarding mi je zanimljiv stoga što se spuštaš po vulkanu, a to nikad još nisam vidio. Zabavlja me upravo to što je novost. No, za razliku od svega ostalog, daskanje niz vulkan je izuzetno bučno i prašnjavo. Kad dođete do podnožja gotovo ste crni od glave do pete. Kontrolirati brzinu također nije lako, pogotovo ako trebate izbjegavati veće kamenje na putu. Uz instruktora dovoljno se dva ili tri puta spustiti niz vulkan i to je to. A kad dođete do kraja samo biste voljeli ponovno se uspeti i spustiti još jednom", rekao je Darryn Webb za New York Times.

Najveći luđaci boardaju kad im je lava za petama

Nakon što je otvorio hostel u Leonu, on i njegova djevojka počeli su turiste pješice voditi na Cerro Negro koji je od hostela udaljen 23 kilometra. Kako nema vegetacije s vrha vulkana se pruža jedinstven pogled, ali je do nekih podružja nezgodno doći. Najveći izazov je, kako su rekli oni koji su se uspeli do vrha, vrućina jer nema hlada, pa tako ni bjega od sunca. Prema tome, vruće je ne samo pod nogama već i općenito. Za najambicioznije uobičajeno boardanje niz vulkan ipak nije dovoljno uzbuđujuće, već je njima jedino "napeto" kad je vulkan aktivan i kad se bliži erupcija. Od 1980. godine Cerro Negro je eruptirao 20 puta, a kako je Australac sam rekao "najveći luđaci žele boardati kad ih 'lovi' lava".

L.V.
Foto: JLP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara