Video: Vjenčali se princ William i Kate Middleton, filmski kraljevski poljubac izostao i na balkonu

Video: Vjenčali se princ William i Kate Middleton, filmski kraljevski poljubac izostao i na balkonu

Foto: AFP

OČI CIJELOG svijeta ovog su petka bile uprte prema Londonu, gdje su britanski prijestolonasljednik princ William i njegova odabranica Kate Middleton izrekli sudbonosno "da". U grad su doputovali brojni turisti koji su željeli biti dijelom ovog slavlja, a procjenjuje se kako je kraljevsko vjenčanje putem medija pratilo više od dvije milijarde ljudi iz cijelog svijeta. Zvona Westminsterske opatije trosatnom su neprekidnom zvonjavom označila ženidbu princa Williama, drugog u redu za britansko kraljevsko prijestolje.

> Od prozirne haljine do oltara: Kate će princu obećati ljubav, ali ne i poslušnost

> Bacajte rižu u ekran, stižu mladenci!

Sretnici koji su dobili pozivnice za vjenčanje, njih 1.900, u Westminsterskoj opatiji počeli su se skupljati već od 9.30 sati, a tek nešto prije 11 sati počeli su stizati značajniji gosti, među kojima i premijeri, predsjednici, sultani i članovi kraljevskih obitelji iz inozemstva. Među uzvanicima su se našli i brojni bogataši te pripadnici svjetskog jet seta i estrade, među kojima i David te Victoria Beckham, kao i Elton John, veliki prijatelj pokojne princeze Diane, te njegov partner David Furnish.

U 11.10 sati su prema katedrali krenuli princ William, koji je za vjenčanje odabrao crvenu odoru, i njegov brat, princ Harry, koji mu je ujedno i vjenčani kum, a koji je odjenuo crnu svečanu odoru. Do Westminsterske opatije stigli su u 11.18 sati. Idući je stigao princ Charles sa svojom drugom suprugom Camillom Parker Bowles, a nešto prije 11.50 sati u katedralu je ušla i britanska kraljica Elizabeta II. Prema Westminsterskoj opatiji tad je u raskošnoj bijeloj vjenčanici, u pratnji oca Michaela, koji ju je dopratio sve do oltara, krenula buduća princeza Catherine. Njena majka Carole u katedralu je zajedno s njenim bratom došla 20-ak minuta ranije, dok je njena sestra Pippa, koja joj je i vjenčana kuma, također stigla ranije, s djeverušama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kate zablistala u vjenčanici modne kuće Alexandera McQueena

Iako se kao dizajnerica vjenčanice Kate Middleton posljednjih tjedana spominjala Sophie Cranston, u podne je mlada u Westminstersku opatiju ušetala u klasičnoj bijeloj strukiranoj vjenčanici, prozirnog čipkastog gornjeg dijela i rukava, koju je Sarah Burton dizajnirala za modnu kuću Alexandera McQueena. Na glavi je nosila tijaru posuđenu iz kraljevske riznice. Crkveni obred vjenčanja započeo je u 12.10 sati prema hrvatskom vremenu. Sudbonosno "uzimam" par je izrekao u 12.15 sati, a potom su razmijenili zavjete i vjenčano prstenje. Svadbeni poljubac u katedrali je izostao - prvi poljubac nakon vjenčanja, prema protokolu, izmijenili su tek na balkonu Buckinghamske palače.

Za sve one koji su očekivali filmsko ljubljenje uslijedilo je razočaranje

Crkveni dio svadbene ceremonije završio je u 13 sati, nakon čega su se mladenci otvorenom kočijom zaputili prema Buckinghamskoj palači, usput pozdravljajući okupljenu gomilu. U palači, kamo su stigli u 13.25 sati, priređen je prijem za svega 650 odabranih uzvanika. Nakon kratkog predaha, u 14.25 sati, princ William i princeza Catherine pojavili su se na balkonu Buckinghamske palače u pratnji kraljice Elizabete II., svojih roditelja te ostalih najbližih članova svojih obitelji. Pred nepreglednom gomilom koja se okupila pred palačom, konačno su izmijenili svoj prvi bračni poljubac. Za sve one koji su očekivali filmsko ljubljenje uslijedilo je razočaranje - poljubac novog kraljevskog para bio je kratak i odmjeren. Štoviše, prvi poljubac bio je toliko kratak da je mnogima i promaknuo, pa su ga princ William i njegova novopečena supruga "reprizirali" u nekoliko sekundi dužoj verziji tijekom ceremonijalnog leta vojnih zrakoplova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara