Vitomira Lončar odgovara na medijske napise o lezbijskoj ljubavi na kazališnim daskama Male scene

U jednom od listova objavljen je, naime, tekst pod nazivom "Lezbijska ljubav u predstavi za tinejdžere", a u kojemu se navodi kako je subotnja premijera predstave Kriste Šagora "Zabranjeno za mlađe od 16" šokirala dio publike "eksplicitnim prizorima u kojima se 15-godišnjakinje (koje glume Lana Gojak i Csilla Barath-Bastaić) ljube i miluju na pozornici", te kako tijekom predstave "zajednički napastuju i vršnjaka" (glumi ga Luka Petrušić). Također se napominje kako se predstava ne preporuča mlađima od 14 godina, uz zaključak da je namijenjena srednjoškolcima.

"Neupućen čitatelj mogao bi zaključiti kako je Mala scena  napravila predstavu koja promiče homoseksualnu ljubav dvije mlade djevojke. No, članak ne dotiče dublju pozadinu cijele predstave mladog njemačkog autora Kriste Šagora, koja se s uspjehom izvodi u četiri europske zemlje i niti u jednoj nije izazvala ovakvu reakciju", stoji u priopćenju koje je medijima odaslano iz Male scene, a potpisuje ga Vitomira Lončar.

"Predstava koja istražuje seksualnost mladih prije svega progovara o manipulaciji te o raznim problemima s kojima se svakodnevno susreću tinejdžeri. Odrastanje mladih prepuno je pitanja, istraživanja i problema, a Mala scena svojim predstavama za mlade upravo pokušava voditi dijalog sa svojom publikom, dobiti reakcije mlade publike na svijet u kojem žive. Zadaća ovih predstava nije samo zabaviti publiku, što se najvećim dijelom od kazališta u nas očekuje, već upozoriti na pojave i probleme u društvu o kojima se rijetko priča", stoji nadalje u priopćenju, uz zaključak da je seksualnost mladih u društvu u kojem živimo još uvijek tabu tema, ma koliko se o njoj u medijima pisalo.

"Licemjerno je što mediji napadaju kazalište da širi nemoral i da se bavi temama neprimjerenim mladima, dok u isto vrijeme novine i časopisi za mlade u izdanju tih istih novinskih kuća vrve nasiljem, pornografijom i neukusom.  ", stoji također u reakciji Male scene, koja ostale poziva da ne donose procjene na temelju onoga što nisu doživjeli, te da svakako posjete večerašnju izvedbu predstave u 20 sati na kojoj će biti prisutan i autor Kristo Šagor, a nakon koje će biti upriličen i razgovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara