Vjenčali se princ Charles i Camilla

NASLJEDNIK britanske krune princ Charles (56) konačno je ozakonio građanskim brakom 30-godišnju vezu s ljubavnicom Camillom Parker Bowles (57), koja će zauvijek u očima mnogih ostati glavni krivac za uništenje njegova braka s princezom Dianom.

Ceremonija vjenčanja princa Charlesa i Camille održana je u gradskoj vijećnici u Windsoru, do koje je par došao automobilom Rolls Royce Phantom VI. Svečanosti je prisustvovalo tek tridesetak uzvanika, ali među njima nije bila kraljica. Kumovi su bili Charlesov sin William i Camillin sin Tom Parker Bowles.

Ovim vjenčanjem Camilla je dobila naslov "Njezine kraljevske visosti vojvotkinje od Cornwalla".

Camilla je imala dugi svileni kaputić boje bjelokosti preko haljine od šifona u istoj boji koji su joj sezali do ispod koljena. Za svoje vjenčanje izabrala je i veliki slamnati šešir urešen francuskom čipkom i perjem. Autor vjenčane haljine poznati je britanski kreatorski par Robinson Valentine, dok je šešir djelo Philipa Treacyja.

Princ je izabrao tradicionalno odijelo i djelovao je sretno nakon vjenčanja sa ženom koju je prvi put susreo prije 35 godina.

Nakon vjenčanja u windsorskoj gradskoj vijećnici, princ Charles i njegova nova supruga Camilla obećali su si u subotu vjernost pred anglikanskim nadbiskupom od Canterburyja Rowanom Williamsom, na blagoslovu u kapelici Sv. Georgea u dvorcu Windsor koji je uživo prenosila televizija.

Vjerskoj službi nazočili su svi glavni članovi kraljevske obitelji, uzvanici sa stranih dvorova, premijer Tony Blair i oporbeni čelnici, kao i neki istaknuti umjetnici, među kojima su bili glumci Rowan Atkinson i Kenneth Branagh. 

Kraljica Elizabeta II. za 800 uzvanika organizirat će prijam u windsorskom dvorcu, dvadesetak kilometara zapadno od Londona.

Ovo je vjenčanje potpuna suprotnost raskošnoj svečanosti u londonskog grandioznoj katedrali svetog Pavla kakvu su imali Charles i princeza Diana.

U gradu se okupila gomila ljudi kako bi vidjela par, a France Presse je javio da je u Windsor stiglo više od 2500 novinara. Policija procjenjuje da se u malom turističkom gradu okupilo 15.000 znatiželjnika.

Sjećanje na glamuroznu Dianu, koja je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu godinu dana nakon razvoda od Charlesa 1996., i dalje je vrlo prisutno u javnosti i stoga se policija pribojavala mogućnosti prosvjeda njezinih obožavatelja, ali nisu zabilježeni incidenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovori za vjenčanje nekoliko puta su se morali promijeniti. Vjenčanje se prvotno trebalo održati u dvorcu Windsor, ali je prebačeno u vijećnicu zbog problema s dozvolom za vjenčanje u dvorcu.

Nakon toga je kraljica Elizabeta izjavila da neće nazočiti vjenčanju nego samo crkvenom blagoslavu u kapelici u dvorcu koji će paru udijeliti canterburski nadbiskup Rowan Williams.

Na kraju je u posljednjem trenutku sve moralo biti odgođeno za jedan dan zbog papinog sprovoda u petak kojem je prisustvovao i princ Charles.

Medeni mjesec bračni par provest će na škotskom imanju Birkhall, u srcu Highlandsa, 70 kilometara zapadno od Aberdeena, u potpuno različitom okruženju od medenog mjeseca koji je Charles proveo s prvom suprugom Dianom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara