Vježbom se mogu spriječiti bolesti vezane uz starenje

VISOKI krvni tlak, srčane bolesti i srodne bolesti vezane uz starenje mogu se spriječiti ranim usvajanjem redovitog vježbanja i održavanjem dobre tjelesne forme, pokazala je studija koju je proveo medicinski fakultet Feinberg sveučilišta Northwestern.

Liječnici su diljem SAD-a odabrali 5.115 žena i muškaraca između 18 i 30 godina starosti, testirali njihovu fizičku spremu i potom ih pratili narednih 15 godina.

"Sudionici s lošom tjelesnom formom bili su tri do šest puta više izloženi mogućnosti da obole od dijabetesa, hipertenzije i metaboličkih poremećaja, poput velike količine sala na trbuhu, povišenog krvnog tlak i triglicerida te niske razine tzv. dobrog kolesterola, nego oni sudionici istraživanja koji su bili u dobroj kondiciji", zaključili su autori studije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni je zaključak ove studije da razvoj rizičnih čimbenika za srčane bolesti i moždanu kap nije tek rezultat procesa starenja", rekla je voditeljica istraživanja Mercedes Carnethon.

"Ne moramo trčati maraton da bismo poboljšali tjelesnu formu. Pola sata žustre šetnje, ako je moguće svaki dan, ne samo da će nas ojačati i poboljšati formu nego pomoći i u održavanju tjelesne težine. A normalna tjelesna težina čuva naše srce", objasnila je Carnethon.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of the American Medical Association.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara