Vlatko Marković: Zmaj i dupli vitez

IZ SRCA Bosne Srebrene dolazi nam najnoviji gordi zmaj, koji nastavlja tradiciju Bosanaca zmajeva: Zmaja od bosne, Husein Kapetana Gradascevica i Senada od Bosne, poznatijeg kao Senna M.

Svečanu prisegu Presidente je dao u Viteškoj dvorani Zmajeve kule nad Kamenitim vratima. Znak družbe Braća hrvatskog zmaja, koje je i Marković postao članom, je zlatni zmaj zelenih krila koji čuva štit s povijesnim hrvatskim grbom, dok je Družbino geslo "Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom pomoći"

Mudri i dovitljivi dvostruki vitez, nakon francuskih viteških počasti, novim viteškim imenom koje je odabrao, jasno je dao do znanja dokle sežu granice njegovih viteških kompetencija i zasluga, jer od sad ga zovite Zmaj od Bosne Srebrene!

Njegovo se prvo viteštvo odnosi na područje Francuske, napose Azurne obale, jer tamošnje je posjede, predanim služenjem zavrijedio, a odabirom novog zmajskog imena poručuje da ga se ima štovati na cijelom području kojeg velika provincija Bosna Srebrena pokriva; jer od Foče i Livna, do Sućurja na Hvaru i Okučana u zapadnoj Slavoniji, sežu župe povjerene Bosni Srebrenoj.

- Ovo je najsretniji dan u mom životu - rekao je novozaređeni član bratovštine Crna luč dobročinstva, kojim se pred Velikim meštrom Matijom Salajem obvezao ostvarivati općekorisne ili dobrotvorne svrhe.

Dičnoj provinciji je Zmaj Vlatko ovim potezom učinio veliku čast, a dan kada je uzeo ovaj aždajski naslov s pravom se smješta u red najvažnijih trenutaka u bogatoj povijesti pastoralne franjevačke organizacije; kao što je recimo 1463. kada se Sultan Mehmed II. susreo se s fra Anđelom iz Vrhbosne, predstavnikom bosanskih franjevaca i podijelio mu Ahd-namu, kojom se franjevcima i katolicima jamče slobode.

Primjer duplog chevallierea Markovića zorno pokazuje: Što Vlatko mačem i ognjem nije osvojio, naslovom je nadoknadio. Područje njegovih plemenitaških nadležnosti širi se od francuskih Alpa do Dinare, a slava o njegovim junačkim djelima i viteškim dobročinstvima podjednako zapljuskuje obale podno Neuma i pijesak Nice.

Nema nikakve dvojbe da nema boljeg čovjeka za "promicanje hrvatskih narodnih običaja, svetinja, pravnih shvaćanja, izvornih umjetničkih i graditeljskih izražaja" od viteza samog. "Njegovanje i oživljavanje uspomena na slavne i važne dogođaje iz hrvatske prošlosti te na znamenite i zaslužne Hrvate", moglo bi se pokazati malom preprekom, jer ovaj Srebreni Bosanac nema nikakvih dvojbi o ogromnoj vlastitoj znamenitosti i zaslužnosti.

Međutim, sve zajedljive doskočice vezane za Njegov lik i djelo, blijede pri pomisli na to da je "Družba je zasnovana na hrvatskom rodoljublju i domoljublju, iskrenom prijateljstvu i bratskoj ljubavi, međusobnom poštovanju i pomaganju u javnom i privatnom životu, što je zajamčeno i zavjereno čašću, čestitošću i poštenjem njezina članstva."

U uzvišenom trenutku kao što je ovaj, ne preostaje ništa doli i poznatu tužbalicu "Zmaj od Bosne" prepjevati ne bi li dočarala svu sreću i radost koja nas je obasjala zbog spoznaje kakvog viteza imamo.

Zmaj od Bosne

Sa Rusanove, b’jele kule Zmaja od Bosne,
sokolovi zakliktali kajde radosne.
Oživjela je vjerna slava Vlatko-begova
jer dobi znamen gospodara kraja srebrenoga.

Osedl’o je vranca svoga Vlatko-kapetan,
odjezdio s Mađarima pod’jelit’ mejdan.
Na čardaku vjerna ljuba,Zorko,
klanjao je, plakao je, haber čekao.

Pod pendžere glasnik stiže srca radosnog:
“Spremi se, vjerni Zorko, eto bega tvog!”
Od sreće i radosti, kraj pendžera svog,
prepuče mu bolno srce, neće za drugog.

Sa Lotršćak-kule riču topovi,
sa čardaka i bedema kliču sokoli.
Do Bugojna odjekuju kajde radosne,
lentama viteškim omataju b’jelu kulu Zmaja od Bosne.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara