"Vlatku Pokos vidim u lateksu s kapuljačom i kuglom u ustima!"

SVAKE se godine u njemačkom Essenu održava jedan od najvećih fetiš festivala u Europi, a za ta se četiri dana mnogobrojni gosti i fetišisti pripremaju cijelu godinu. Šivaju odjeću prema vlastitim idejama, krpaju rupe na starim štiklama i kupuju metre i metre užadi s kojima će ih netko na partiju objesiti za neki stup. Na samom partiju zabavljaju ih DJ-evi, kao i spektakularni modni događaji i dizajneri koji cijelu godinu izrađuju najkvalitetniju fetiš odjeću za jednu jedinu ciljanu skupinu - bizarne sadiste i mazohiste.

"Kod žena volim štikle s petom od dvadeset centimerata, a kod muškaraca traperice"

"Ne bih to nikad nosio jer se ne volim znojiti bespotrebno, a da je seksi - jest! Od naših poznatih, u lateksu vidim Vlatku Pokos, ali s kapuljačom i kuglom u ustima, a nikad neću zaboraviti kad je Renata Sopek na jednoj modnoj reviji nosila marku De Mask i bila odjevena u lateks od glave do pete. Tad je bila hot, hot, hot! Tad je izgledala najseksi ikad", rekao je Boris Banović koji se ne odijeva u kožu, ali u nekim fetiš dodacima voli vidjeti i muškarce i žene: "Kod žena volim štikle, ali jako visoke što znači da peta mora biti najmanje dvadeset centimetara, a kod muškaraca traperica", nadovezao se Banović koji smatra da je hrvatski narod prezatvoren u tom smislu, međutim, slaže se kako niti u inozemstvu nije situacija puno drugačija.

Kako bi se odjeća fetiš dizajnera na partijima poput onog u Essenu što bolje prezentirala, baš kao i na "običnim" modnim revijama, postoje modeli koji šeću modnom pistom u lateksu, koži i ostalim komadima odjeće različitih materijala. Tako su jedni od poznatijih modela iz svijeta fetiša Darenzia iz New Yorka, Bianca Beauchamp iz Montreala, Anastasia Pierce iz Los Angelsa, Kumi Monster iz San Franciscoa, Jean Bardot iz Minneapolisa i druge.

U Hrvatskoj su fetiši sveprisutni, međutim, zbog zatvorenog društva još uvijek su tabu tema, odnosno, o njima se u javnosti rijetko govori jer se svi boje "osude" i upiranja prstom. Posljednji fetiš parti zabilježen u Zagrebu je Turture Garden u klubu Aquarius gdje je bio strogo zabranjen ulaz medijima, kao i onima koji nisu poštovali dress code. Naime, na takvim je partijima ekstravagantna odjeća obavezna kako bi se svi gosti osjećali ugodnije i nenametljivo. Tom je partiju prisustvovala i Ella Dvornik koja nerijetko u javnosti iznosila kako se voli oblačiti u S&M odjeću, kao i družiti se s takvim ljudima. Osim nje, u Hrvatskoj postoji tek šačica ljudi koji će priznati kako su ludi za uniformama, čarapama, lateksom, likrom i sl.

Jedna od onih koja ne podnosi S&M odjeću je Josipa Pavičić. U lateks ili kožu se nikad ne bi odjenula, osim toga, kaže kako ne razumije fetišiste, a najviše se boji za svog sina "koji odrasta u sredini od koje može pokupiti slične negativne elemente".

"U Nizozemskoj svi 'hašišaju', pa nemoraju i kod nas"

"Vrlo sam konzervativna po tom pitanju i naginjem tradicionalnim situacijama. Meni takva odjeća ne može biti seksi, naime, ja kod muškaraca primjećujem ruke ili oči, pogotovo kako zrače. Upravo ta karizma ne može zamijeniti nikakav bič ili lateks", rekla je Josipa koja smatra kako sve što je vani "in" ne mora biti i u Hrvatskoj, jer je to "kao da u Njemačkoj najedanput postane neka droga 'in', pa sad oni koji kod nas to ne prihvaćaju su najedanput konzerve". "U Nizozemskoj svi 'hašišaju' po cesti, pa ne mora to biti i kod nas normalno. Meni je to žalosno, ja sam majka i brinem se za budućnost svog djeteta. Smatram da mu je bolje da se okrene pravim životnim vrijednostima. A što bih učinila da mi jednog dana sin prizna da ima fetiša na lateks? Ne znam. Stvarno ne znam što me čeka!"

U poprilično konzervativnoj Hrvatskoj gdje svaka neuniformiranost izaziva u najmanju ruku čuđenje, pitanje je kad će se fetišizam kao oblik parafilije prihvatiti i postati koliko toliko "normalan", kao što je to u mnogim europskim zemljama. Isto tako, nije poznato kad će neki nadobudni organizatori organizirati neki fetiš party poput šarolikog Torture Gardena, ali jedno je sigurno - dok god postoji konac i igla, postojat će i ekstravagantne odjeće, i dok god postoji fiksacija na nežive objekte ili dijelove tijela koji nisu prvenstveno seksualne prirode, te prisilna potreba za njihovim korištenjem u svrhu postizanja seksualnog zadovoljstva, postojat će fetišizam kao kronično i dugotrajno stanje, odnosno, obrazac ponašanja.

Lana Vukičević
Foto: Index, Bizzare, Nova TV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara