Vodič kroz kontracepciju

Vodič kroz kontracepciju
BEZ osjećaja sigurnosti nema dobrog seksa, a imati poverenje u partnera nije dovoljno. S rastom spolno prenosivih bolesti, neželjenih trudnoća i vječnom opasnosti od AIDS-a, pravilna kontracepcija je najmanje što možete učiniti.

Najbanalnija, ujedno i najjednostavnija metoda zaštite je apstinencija. Mnogi će se na ovo nasmijati, ali suzdrđžavanje od seksualnih odnosa je dosta prakticirano. Razloga je više, kao prvo besplatno je, apsolutno štiti od svega moguće dobivenog u slučaju odnosa, te nema zdravstvenih posljedica, budući da u organizam ne unosite nikakvu kemikaliju ili strano tijelo.
No, očito je da onaj tko ima aktivan seksualni život ne može niti želi seksualne kontakte s partnerom izmjenjivati isključivo kroz međusobne dodire ili masturbaciju.

Uz to, postoje i prirodne metode kontracepcije kao što je suzdržavanje od seksa za vrijeme plodnih dana. No tu je potrebna dosljednost i preciznost budući da se radi o mjerenjima bazalne temperature, gustoće cerikvalne sluzi, razine hormona i sl.

Sljedeća najpoznatija metoda je  kondom. Muški kondom je uz pilulu najjednostavniji način zaštite, te omogućava najveću sigurnost, a ujedno štiti od spolno prenosivih bolesti. Iako je većina napravljena od latexa, noviji kondomi su sačinjeni od poliuretana i taktilona budući da su neki ljudi alergični na lateks, a događa se i da pukne. Također, dolaze u raznim oblicima, bojama i okusima. Najpoznatije marke u nas su Durex, Lifestyles i Control, čija se Pop Up linija pokazala iznimno izdrživa.

Kako bi podržali ravnopravnost spolova, proizvođači su se dosjetili i ženskom prezervativu. Sličan muškome, samo malo veći, ženski kondom se može unaprijed umetnut, jer ne ovisi o napetosti objekta. Poliuretanski tunel završava prstenastim otvorom koji poput dijafragme zatvara cerviks, a vanjski prsten otvara put kroz vaginu. Za jednokratnu su uporabu i moguće ga je umetnuti do 8 sati prije odnosa. Nisu poznate posljedice budući da su hipo-alergenski, a mnogi parovi izjavljuju da je osjećaj puno bolji nego s muškim.

Pilula čiji izum slave žene diljem svijeta, dugo je bila predmet raspravi, ponajprije zbog navodne štetnosti po zdravlje. Međutim, nove generacije pilula prikladne su za sve žene, potrebno je samo pogoditi vrstu. Kombinacija progesterona i estrogena oralno uzimana kroz dnevne doze spriječava ovulaciju a time i mogućnost oplodnje jajašca. Ujedno ublažuje menstrualne tegobe, regulira ciklus, čisti kožu od akni i štiti od raka jajnika i maternice. Nije preporučiva za žene s krvožilnim problemima (zgrušava krv), a može uzrokovati glavobolju, mučninu i dobitak na težini.

Postoji i posebna vrsta pilula, tzv. mini pilule koje sadrže progestagen, čiji je efekt na ovulaciju identičan onom kod klasičnih pilula. Ne preporučuju se ženama s jetrenim oštećenjima ili sklonima raku dojke. Izdaje se na recept isključivo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ostalih hormonskih preparata treba spomenuti hormonske injekcije kao što je Depo-Provera, koja se prima svaka 3 mjeseca i sprečava ovulaciju čime izostaje menstruacija. Nije prikladna za žene koje imaju poteškoća s jetrom, a može uzrokovati glavobolje, akne, nadustost, depresiju, pad libida, i gubitak kose. S druge strane, štiti od raka, dugotrajna je zaštita te je odlična alternativa za pušače.

Spermicidi kao sredstvo kontracepcije dolaze u raznim agregatnim stanjima. Tako postoje pjene, gelovi, kreme, želei i tanki filmovi. Sadrže kemikalije, nonoxynol-9 a djeluju tako da ubijaju spermij i sprečavaju njegovo prodiranje u cerviks. Potrebno ih je nanijeti do 15 minuta prije odnosa, a štite oko sat vremena. Nisu poznate nuspojave, osim u onih izrazito osjetljivih na kemijske sastojke. Poželjno kombinirati s još kojim sredstvom kontracepcije, posebno s kondomom.

Maternični uložak (IUD) nekad poznat kao spirala sada je promijenio naziv zbog T-oblika. Obično konstruiran od plastike ili bakra jednom implantiran uložak može u maternici proboraviti i nekoliko godina gdje otpuštanjem malih količina hormona djeluju na sprečavanje trudnoće. Nije prikladan za sve žene, posebno za one sklone mijenjanju partnera, vanmaterničnim trudnoćama, vaginalnim infekcijama, anemiji, obilnijim mjesečnicama i sl.

Dijafragma je kupolasta kapica napunjena manjom količinom spermicida koja se neposredno prije odnosa umeće u vaginu gdje prekriva cerviks. Najmanje šest a najviše 24 sata poslije odnosa mora ostati umetnuta kako bi se spriječio sindrom toksičnog šoka i moguće iritacije i neugodni mirisi.

Manja inačica dijafragme je cerikvalna kapica koja djeluje identično, samo se umeće 20-30 minuta prije seksa, a vadi se najviše nakon 2 dana.

Obje metode prikladne su za sve žene, osim što se cerikvalna kapica za razliku od dijafragme ne smije koristiti za vrijeme menstruacije. Događa se da kapice ne sjednu pravilno, a povećana je opasnost od urinarnih infekcija. Štite donekle od gonoreje i klamidije a omogućavaju višestruku uporabu uz korištenje spermicida.

Uz navedene postoje još neke metode koje će se primjenjivati u budućnosti. Postoji još hitna kontracepcija odnosno pilula za jutro poslije(hormonalno ili mehanički), prekinuti snošaj (nepouzdano) te krajnje rješenje, sterilizacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara