Voditeljica svjedočila pokolju u Škabrnji: "Otvarali su crne vreće pred nama"

Voditeljica svjedočila pokolju u Škabrnji: "Otvarali su crne vreće pred nama"
Foto: Borna Filic/PIXSELL

SPISATELJICA I bivša voditeljica Josipa Pavičić Berardini na Facebooku je napisala da je "škabrnjsko dite". Za vrijeme pokolja u Škabrnji na današnji dan 1991. godine imala je samo 12 godina.

"Bože, danas mi se to čini nestvarnim, kao da je to bila neka druga djevojčica. Kužiš?

Čudno mi je da sam dva desetljeća unazad svjedočila ubijanju i masakru nad civilima. Ti su civili bili moji rođaci, moja velika obitelj, oni s kojima sam išla u lov s praćkom, igrala pikule i preskakala laštik. Na dan primopredaje unakaženih tijela, moj je smijeh zamro.

Eh, ne mogu ti opisati težinu na prsima, a ni težinu u zraku kad su počeli otvarati crne vreće pred nama koji smo ostali živi. Moja je Škabrnja tog dana umrla. A vjeruj mi, u svakome je od nas tog hladnog mjeseca studenog nešto odletjelo u visine. Možda krik, možda vapaj možda nemoć... Majke su pokopale svoju djecu, djeca svoje majke i očeve. 

Nije to normalno. Ali je bilo tako. I točka", prenijela je na Facebooku ulomak iz knjige "Šest milimetara".

"Jučer gledam izbornika Dalića dok izgovara kako pobjedu vatrenih posvećuje Škabrnji i Vukovaru i znate šta, naježila sam se, prisjetila i rasplakala. Osjetila zahvalnost. Hvala.
Od mog prekinutog djetinjstva opipljiva je ostala samo ova fotografija s tetom Zorom. U ovoj plavokosoj djevojčici kuca škabrnjsko srce, srce puno ponosa i tuge i ljubavi, srce koje nije zaboravilo ali srce koje je savladalo umijeće opraštanja. Hvala svima koji ste nam blizu u našim sjećanjima na DAN SJEĆANJA 18.11.’91", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara