Volite popiti? Ne kupujte Saab

SAAB se aktivno uključio u borbu za povećanje sigurnosti na prometnicama. Ovaj put je u pitanju alkohol, odnosno sprečavanje alkoholiziranih vozača da aktivno učestvuju u prometu.

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća, kako na našim, tako i na ostalim europskim prometnicama. Te nesreće u pravilu završavaju teškim ozljedama sudionika, a nerijetko i smrću. Prema posljednjim pokazateljima, gotovo četvrtina poginulih na prometnicama u Europskoj Uniji ide na račun prekomjerne konzumacije alkohola.

Saab je stoga odlučio reagirati u prepoznatljivom stilu i još jednom pokazati da je broj 1 u spašavanju ljudskih života. Ovoga puta je riječ o jednostavnom i vrlo praktičnom patentu, koji bi itekako mogao pomoći vozačima da ne kombiniraju konzumaciju alkoholnih pića i vožnju automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o minijaturnom alkotesteru, koji je ugrađen u automobilski ključ odnosno daljinski upravljač automobila. Princip rada je vrlo jednostavan. Kao i u slučaju policijskog alko-testera, vlasnik treba samo puhnuti u cjevčicu i ukoliko je koncentracija alkohola iznad zakonom propisane količine, neće moći sjesti za volan.

Dobro, moći će sjesti u automobil, ali neće moći startati motor, jer mu to neće dopustiti elektronika. Naime, u trenutku registracije prekomjerne količine alkohola u dahu vozača, daje se nalog centralnoj kontrolnoj jedinici u automobilu da imobilizira motor, odnosno da ne dopusti pokretanje automobila.

Deset centimetara dug i četiri širok Saab Alcokey patent je već isproban na jednom Saabu 95 i pokazao se vrlo preciznim i pouzdanim. Ukoliko se odluči za serijsku proizvodnju, Saab će svoj alkotester naplaćivati oko 250 eura.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara