VW Scirocco: Veliki povratak

NA SPECIJALNOM eventu u Berlinu Volkswagen je otkrio svoj najnoviji uradak kojim označava povratak još jedne legende. Nasljednik Sirocca otkrio je svoje novo lice točno 33 godine nakon što je prvi puta predstavljen publici ženevskog auto-salona.

Studija se oslanja na mehaniku novog Golfa dok u dizajnerskom smislu predstavlja spoj nekoliko postojećih modela obogaćenih nekim novim, za Volkswagen neočekivanim rješenjima. Prije svega to se odnosi na vanjski stil posljedica čega su novi odnosi dimenzija.

Usporedimo li Iroc s Golfom, duljina je porasla za 36 mm (4.240 mm), a međuosovinski razmak za više od 100 mm (2.680 mm). Coupevsku agresivnost potvrđuje i 1.800 mm ukupne širine (+41 mm), dok je visina pala na okruglih 1.400 mm (-79 mm).

Iz svega navedenog može se pročitati samo jedno, a to je da Iroc vizualno drastično mjenja poimanje o Volkswagenu kao marci i najavljuje neke nove smjerove razvoja. Isto govori i prednjica s potpuno novim dizajnerskim izričajem, čemu valja pridodati neuobičajeno dugu krovnu liniju i atraktivni dvobojni finiš iu Viper zelenoj boji prošaranoj metalik sivim detaljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako atraktivan je i interijer. Naglašen sportski karakter upotpunjen je plavim osvjetljenjem i opsežnom primjenom metalne galanterije. Najatraktivnija je ploča s instrumentima koncentrirana u dvije cilindrične cjeline. Kabina posjeduje četiri sjedala iza kojih je ostavljeno mjesta za vrlo upotrebljiv prtljažnik kapaciteta 300 litara.

Za pokretanje studije brine se nova izvedba TSI motora za čiju je koncepciju s kompresorom i turbinom Volkswagen već dobio vijedna priznanja. Zasad je poznato da razvija oko 210 KS, a očekuje se da bi ponuda trebala ići u minus do 150 KS kad je riječ o baznoj izvedbi.

Scirocco je ostavio neizbrisiv trag u Volkswagenovoj povijesti. Dizajn prve generacije potpisao je Giugiaro, a do 1993. godine kad je proizvodnja obustavljena prodano je preko pola milijuna primjeraka ovog coupea. Više no dovoljno da u Wolfsburgu s optimizmom gledaju na mogućnosti novog modela. Ako i kada dođe u serijsku proizvodnju. 

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara