Warholov portret Elizabeth Taylor ide na aukciju

Foto: flickr.com

PORTRET preminule glumice Elizabeth Taylor pod imenom "Liz#5" koji je naslikao Andy Warhol još 1963. godine stavljen je na aukciju. Za njega će se kupci moći nadmetati 12. svibnja u New Yorku u aukcijskoj kući Phillips de Pury, a očekuje se kako bi mogao postići cijenu od 30 milijuna dolara.

"To je Warhol u svojoj najboljoj fazi sa čistim prikazom, sjajnim bojama i nevjerojatnom providnošću. S druge strane, vrlo je klasična i doslovna u svom preslikavanju Elizabeth prije 50 godina", smatraju stručnjaci Muzeja suvremene umjetnosti iz New Yorka. Dodali su kako slika sadrži najbitnije Warholove elemente - superzvijezdu, bogatstvo, skandal, seks, smrt i Hollywood. "Liz je bila jedna od najvećih Andyjevih inspiracija pored Marilyn Monroe i Jackie Kennedy", smatraju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Slika je do 2007. godine bila u vlasništvu glumca Hugha Granta koji ju je prodao za 23 milijuna dolara, što je čak nekoliko puta više od onoga za koliko ju je kupio. Slika je procijenjena na 20-30 milijuna dolara vrijednosti.

O tome koliko je Warhol bio fasciniran ikonom, Elizabeth Taylor, svjedoči i jedna od njegovih poznatih izjava, "Volio bih biti zaručnički prsten na ruci Elizabeth Taylor".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara