XI. Nacionalna izložba voćnih rakija i likera

TURISTIČKA zajednica Vukovarsko-srijemske županije i Upravni odjel za poljoprivredu Županije u sklopu 39. "Vinkovačkih jeseni" u hotelu "Slavonija" 7. i 8.  organiziraju XI. "Nacionalnu izložbu voćnih rakija i likera".

Za 9 sati najavljeno je ocjenjivanje uzoraka koji su pristigli iz gotovo svih dijelova Hrvatske. Kako ističe direktorica TZ-a Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić iz godine u godinu pristiže sve veći broj izlagača sa svojim uzorcima rakija poput šljivovice, marelice, viljamovke, jabuke, kruškovače i dr. rakija. Ove godine postignut je rekord i prikupljeno 117 uzoraka voćnih rakija i likera. 

Po prvi puta ovoj izložbi predstavit će se i Istarska županija sa svojom poznatom i priznatom rakijom  biska . "Zadovoljni smo odzivom na izložbu jer imamo izlagače  iz Vukovarsko-srijemske županije, Podravine, Posavine, Zagreba i to je oko 90 posto izlagača iz kontinentalnog djela Hrvatske, te nešto manji broj s Jadrana. "Cilj izložbe je promovirati rakiju kao autohtoni proizvod i u gastronomskom i turističkom smislu.

Smatramo da je šljivovica kao proizvod vrlo slabo iskorištena u turističkoj i gastronomskoj ponudi  i naša je želja poraditi na tom djelu. Međutim postoji drugi segment a to je poboljšanje proizvodnje rakije, uvjeta plasmana  što ne možemo mi kao Turistička zajednica raditi na tome jer to nije naš posao i upravo s toga se pokušavamo povezati s drugim institucijama čiji to jeste posao kako bismo zaokružili taj projekt oko rakije od njezine proizvodnje do njezine prodaje", ističe Bušić.

Kako bi rakija dobila zasluženo mjesto u gastronomskoj i turističkoj ponudi u vinkovačkom hotelu "Slavonija" 8. rujna bit će organiziran okrugli stol na temu: "Proizvodnja i prodaja voćnih rakija " u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije i županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara