"Yoko Ono opsjedala je Lennona dok ga nije osvojila. Zbog nje je uzimao heroin"

"Yoko Ono opsjedala je Lennona dok ga nije osvojila. Zbog nje je uzimao heroin"
Foto: Wenn

YOKO ONO uspjela je osvojiti Johna Lennona tako što ga je slijedila gdje god bi se on pojavio i neprestano mu slala pisma i poruke, otkriva nova knjiga o životu slavnog Beatlea.

Autor Ray Connolly u novoj knjizi Being John Lennon: A Restless Life tvrdi da je Yoko u početku htjela da Lennon bude sponzor njenoj umjetnosti nakon što ga je, kako ona tvrdi, slučajno srela u jednoj galeriji u Londonu. 

Yoko navodno nije prihvaćala odbijanje te je u svojim pokušajima bila veoma agresivna. Johna je obasipala pismima, a njom je na kraju bio očaran samo on - i nitko drugi. Njegova teta Mimi navodno ju je zvala "otrovnim patuljkom", a ni ostali članovi benda nisu bili oduševljeni njenom prisutnošću u njihovoj blizini.

Connolly piše da je Lennon postao ovisan o heroinu zbog Yoko koja ga je navukla na tu drogu. "Ona je bila slabo poznata avangardna umjetnica, a nije bilo boljeg načina da se proslavi od veze s nekim od Beatlesa", piše Connolly.

Lennon je u početku uzimao amfetamine i pio mnogo alkohola, a nakon toga se prebacio na marihuanu s kojom ga je upoznao Bob Dylan. Nakon toga se prebacio na LSD. Beatlesi su u to vrijeme odlučili uzeti pauzu, a Lennon se počeo zanimati za produhovljenost. 

Yoko je uvijek tvrdila da je njihov susret u galeriji bio slučajan te da nije znala tko je on, iako Connolly piše da je inzistirala od vlasnika galerije da pozove nekog Beatlea na izložbu. Nakon tog susreta ponovno ga je kontaktirala da joj pošalje originalnu glazbu Beatlesa za jedan kratki film. On je to učinio, no nije znao da je ona prije toga za istu stvar kontaktirala i Paula McCartneyja koji je to odbio učiniti.

Nekoliko tjedana kasnije pojavila se u uredu Beatlesa želeći razgovarati s Johnom. Nakon toga nastavila ga je zasipati pismima, slala mu je knjige i uvlačila mu se pod kožu. Pojavila se čak i na sastanku s duhovnim učiteljem u Indiji gdje su bili John, Paul i Jane Asher.

Na kraju je on zbog nje odlučio ostaviti svoju suprugu Cynthiju. Yoko je prije Johna bila u braku s dva muškarca. 

Yoko i John postali su par i brend. "Yoko i John". "Ona je dobila što je htjela, postala je slavna", piše autor. On se nakon toga nikad nije odvajao od nje, piše. Ona je prisustvovala svim snimanjima Beatlesa, a čak su se jednako i odijevali. Prigovarala mu je i da je rock'n'roll preagresivan te da joj se ne sviđa to što sviraju. 

U isto to vrijeme par se neprestano drogirao. Ona je Johna upoznala s heroinom. Yoko su mrzili i fanovi i Johnovi suradnici. Svi su htjeli da ostavi Beatlese na miru, piše Connolly. Do 1972. godine čarolija je nestala iz njihove veze i Yoko je htjela prekinuti. Jedini izlaz koji je vidjela bio je da Johnu nabavi ljubavnicu.

Našla ju je u 22-godišnjoj May Pang koja je radila za njih i s kojom je John proveo neko vrijeme. 18 mjeseci proveli su zajedno u Los Angelesu, John je tad navodno bio sretniji nego ikad. Osim kad bi ga Yoko nazvala, a to bi se događalo desetak puta dnevno.

Ubrzo ga je Yoko nagovorila da ode na hipnotičku terapiju koja je trebala srediti njegovu ovisnost o cigaretama. Autor piše da John nikad nije otkrio što se točno dogodilo na toj terapiji, no da je nakon nje obolio. "Ona mu je bila više od žene, bila mu je majka. Tako ju je i počeo zvati", piše autor.

Preuzela je kontrolu nad svim njegovim financijama, postala njegov menadžer, obavljala poslove umjesto njega. John se povukao i nije se mogao ni vidjeti u javnosti. "Yoko ga je zaključala", rekao je jednom prilikom Mick Jagger.

U prosincu 1980. godine Johna je upucao Mark David Chapman. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara