Za preljub su krivi – geni?

PRELJUBNICI oba spola napokon imaju savršeno opravdanje za svoje ponašanje. Naime, prema tvrdnjama prof. Tima Spectora, geni bi mogli biti jedan od faktora koji određuje sklonost nevjeri.

Spector, koji se bavi istraživanjem ponašanja blizanaca u londonskoj bolnici St. Thomas, tvrdi da ima dokaze o genetskoj komponenti u činu nevjere.

Britanac je svoje istraživanje bazirao na blizankama, pri čemu je otkrio da, ako je jedna od blizanki bila nevjerna u svom životu, postoji vjerojatnost od 55 posto da će i druga blizanka počiniti preljub.

Kao dodatak teoriji o utjecaju gena na sklonost nevjeri, Spector je otkrio kako je tendencija da će obje blizanke biti vjerne odnosno nevjerne, najjača kod jednostaničnih blizanki, dakle onih s najvećim brojem identičnih gena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. Spector naglasio je kako nevjera ne ovisi isključivo o genima, te da puno toga ovisi o društvenim faktorima.

"Nije vjerojatno da postoji jedan gen koji određuje takvo što. No, vjerojatno postoje geni koji sudjeluju u tome, nekoliko gena u kombinaciji, primjerice gen koji određuje koliko je netko sklon riziku i geni koji određuju nečiju osobnost." – izjavio je Spector za BBC.

Socijalni psiholog, dr. Petra Boynton, kazala je kako je vrlo teško odrediti koji element ponašanja je naslijeđen, a koji naučen tokom života.

"Ako kao dijete saznate da vaša majku vara vašeg oca, lakše ćete kasnije prihvatiti takvo ponašanje." – kazala je Boynton.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara