Zagato sredio i Vanquish

NASTAVLJA se suradnja Aston Martina i Zagata, koja je u posljednjih nekoliko desetljeća rezultirala možda najljepšima automobilima u povijesti. Najnovije umjetničko djelo biti će prikazano na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi.

Već je na prošlogodišnjem salonu u Los Angelesu bilo jasno da projekt specijalnih izvedbi Aston Martina ima potencijala za daljnji razvoj. Nakon što je Andrea Zagato stvorio atraktivni roadster (DB AR1) na osnovi modela DB 7 , bilo je pitanje vremena kada će pod nož stići i superiorni Vanquish.

Prema prvim skicama uočljivo je da je Andrea Zagato ostao vjeran svojim smjernicama. Prije svega se to odnosi na detalje poput okruglih prednjih (u odbojniku) i stražnjih svjetlosnih sklopova. Naravno, osnovna forma nije previše dirana, već je ukupni dojam podignut dizajnerskih karakteristika ponekim majstorskim potezom.

Izmjenjen dizajn odbojnika dopustio je premještanje ispušnih cijevi više prema sredini, u kojoj je svoje mjesto dobio svjetlosni sklop sastavljen maglenke i svjetla za vožnju unazad.

Na motoru neće biti napravljene nikakve prerade, hjer za takvo nešto nema potrebe. Dobro poznati 6-litreni V12 razvija 336 kW (460 KS) i 550 Nm. Sasvim je sigurno da će automobil biti sposoban za ubrzanje do 100 km/h u manje od 5 sekundi, te da će maksimalna brzina prelaziti 300 km/h.

Po svemu sudeći Vanquish u izvedbi Zagata će se proizvesti u ograničenoj seriji od nekoliko desetaka primjeraka, koji bi trebali zadovoljiti potrebe zainteresiranih kolekcionara. Naravno, tvrdi krov će se serijski isporučivati s automobilom. 

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara