Zagljiviti umjesto zapapriti

MOŽE li gljiva zamijeniti papar?! Gljivari tvrde da je tako nešto moguće, te spominju gljivu koju narod obično naziva ´papreni sluzavac´!

U velikoj porodici gljiva, koje ispod klubuka imaju cjevčice, mali je broj otrovnih i nejestivih. Međutim, postoji i žestoko ljuta gljiva, koja je, piše u gljivarskoj zanimljivosti objavljenoj u ´ZET-u´, samo ´uvjetno jestiva´? Pučki naziv glasi, već smo rekli, papreni sluzavac, a stručni ´Chalciporus piperatus´. Mikolozi su ovu gljivu svrstavali među vrganje no u novije se vrijeme tretira i kao posve zaseban rod.

Ova zanimljiva paprena gljiva, posušena i samljevena u prah, može zamijeniti papar kao začinsku mirodiju. Zbog vrlo jakog ljutog okusa na može se pripremati kao samostalno jelo. Raste od srpnja do listopada skupno ili pojedinačno u crnogoričnim i mješovitim šumama.

Ako nekomu želite ´zapapriti´ nećete pogriješiti i ako mu u nedostatku pravog papra - ´zagljivite´, naravno, uz svesrdnu pomoć paprenog sluzavca!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara