Zagrebački svećenik: Ne možeš "Ja se konja bojim" pjevati na sprovodu

Zagrebački svećenik: Ne možeš "Ja se konja bojim" pjevati na sprovodu
Foto: Facebook

LJUBO VUKOVIĆ, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, u emisiji Radio Sljemena komentirao je običaje na pokopima i pjesme koje se pjevaju tijekom obreda. Svoje je mišljenje nakon emisije ponovio i na Facebooku.

"Često se pitam u što se u zadnjih dvadeset-trideset godina sprovodi pretvaraju? Kao da su ljudi smetnuli s uma da kršćanski pokop nije komemoracija, nego obred koji za nas vjernike ima određeni cilj i smisao. Na tom obredu, opraštamo se od drage nam osobe, pokojnika, puni nade da mu je život bio ispunjen dostatnom vjerom i dobrotom, u nadi da je zavrijedio vječni život na pravoj strani, u zajedništvu s Gospodinom i tolikim milim i dragim osobama koje su prije njega također u znaku vjere preselile u vječnost", poručio je između ostalog.

Dodao je da ga ljuti stav mnogih koji misle da je sprovodna misa samo "neki privjesak, tradicija ili običaj".

"Nisu svjesni vrijednosti, što se pogotovo očituje pitanjem: 'A koliko košta misa?' Ona ima neku taksu, koja se već skoro trideset godina ne mijenja. Vrijednost jedne jedine mise koja je 'spomen-čin Isusove žrtve: muke, smrti i uskrsnuća', ne možemo platiti s milijardu nečega. Istinski vjernici to razumiju.
I tako onda dolazimo do onoga na što sam zapravo htio upozoriti, a to je odabir pjesama na sprovodima. Ako je naš cilj na kršćanskom obredu molitva, kao naša najveća potpora u tom trenutku pokojniku od kojeg se opraštamo, kako je onda moguće da se sve više odabiru pjesme koje s obredom nemaju nikakve dodirne točke. Kad bi ove ruže male, Sel si bum pod brajdu, Potočić maleni, ili pak neke naručene skladbe, narodna kola, jer je on to navodno volio, a vidiš da su prisutni već zauzeli položaj, spremni zaplesati, onda se normalan čovjek pita: 'Jesmo li doista na kršćanskom sprovodu ili pak na nekoj komemoraciji?'", napisao je.

Dodao je da se nekad profesionalni pjevači ispričavaju velečasnom zbog izbora pjesama.

"Čuo sam da su u nekim biskupijama sami biskupi naredili svećenicima, ako na obredu sprovoda čuju svjetovnu pjesmu da se trebaju okrenuti i otići. Znam, mnogi će reći 'rigorozna Crkva', no ako iskreno razmislite, bolje da na takav sprovod pozovete nekog animatora tko će uz odabrani repertoar izrecitirati još neku poeziju. To bi onda stvarno imalo smisla, ali se taj žalobni događaj sigurno ne bi zvao: kršćanski sprovod", zaključio je Vuković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara