Zagrepčanka stopirajući stigla do Bora Bore

Zagrepčanka stopirajući stigla do Bora Bore

 Foto: Ana Bakran

ANA BAKRAN stigla je od Zagreba do Bora Bore koristeći jedino autostop. Krenula je sredinom travnja 2013. godine, a tri i pol godine kasnije napokon je stigla na svoje odredište.

"Silovat će te, ubit će te, ti nemaš pojma što radiš, nemoguće je tamo stići stopirajući", slušala je cijelim putem, no nije dopustila da je takvi komentari pokolebaju. 

Prošla je 70.000 kilometara i vidjela 25 različitih zemalja. 

“Trudila sam se ne prekršiti svoje manje-više jedino pravilo i ne platiti ni jednu vožnju na svom putu do Bora Bore, ali bilo je situacija kada sam morala platiti vožnju. Pogranična policija u Turkmenistanu i Kini me nije htjela pustiti da autostopiram ili da hodam između dva check-pointa na granici, nego su me prisilili da platim minibus ako želim ući u državu", kaže.

Prvu godinu je putovala s još 18 autostopera koje je upoznala na putovanju, a drugu i treću godinu je odlučila nastaviti sama.

Za putovanje je štedjela. "Samo putovanje nije koštalo puno jer sam putovala isključivo autostopom, a spavala u vreći za spavanje na plažama, parkovima, benzinskim postajama... Odmarala bih i kod lokalnih obitelji koje su me pozivale k sebi, a ponekad i u hostelu. Moji troškovi su se svodili na hranu, higijenske potrepštine, osiguranje te ponekad na hostele i vize", kaže.

Probala je sve od lokalne kuhinje, preko zmija, morskih zvijezda, crva, škorpiona, pa sve do tarantula i kuhanih pasa da bi na Tajlandu igrom slučaja postala vegan.

I ni nakon tri i pol godine putovanja, Ani još nije dosta. "Planiram novo putovanje! I to sa svojom malom nećakinjom od 9 godina koja se isto zove Ana. Kad sam odlazila na put ona još nije išla u školu, a sad već ide u 4. razred. Svoju obitelj nisam vidjela tri i pol godine, ali cijelo vrijeme su mi bili nevjerojatna moralna podrška. Svojoj maloj nećakinji Ani sam obećala da ću je odmah nakon nove godine povesti na “putovanje iznenađenja”, ali joj ne želim otkriti destinaciju sve do polaska aviona", otkrila nam je.

I zato, sljedeći put kada pomislite da nešto ne možete učiniti, samo se sjetite Ane - ona je dokaz da zaista možete ostvariti sve što poželite.

Anina putovanja mozete pratiti na www.anabakran.com.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara