Zaigrali smo Just Cause 4. Evo kakvi su prvi dojmovi

Zaigrali smo Just Cause 4. Evo kakvi su prvi dojmovi
Screenshot: Just Cause 4

JUST Cause 4 razvio je Avalanche Studios, a izdao Square Enix. Četvrti nastavak popularnog serijala uključuje brojne novitete, ali to ga nužno ne čini boljim. Nakon 10-ak sati igranja, skupili smo dovoljno dojmova da vam otkrijemo radi li se o igri koju trebate kupiti odmah ili je bolje pričekati neko sniženje. 

>Dosta smo igrali Red Dead Redemption 2. I imamo neke ozbiljne zamjerke

Rico Rodriguez se vratio i bori se protiv privatne vojske Black Hand, koju vodi Gabriella Morales, novi lik u serijalu. Kada se Rico uvjeri da je njegov pokojni otac radio s Black Handom u izradi Project Illapea, superoružja koje kontrolira vrijeme u izmišljenom Solisu, odlazi u Južnu Ameriku u potrazi za odgovorima. Toliko o priči novog serijala, da vam ne otkrijemo previše. Priča ionako nije jača strana Just Cause 4. 

Screenshot: Just Cause 4

Misije u igri ubrzo postanu repetitivne. Obrani ovo, otprati onog, uništi generatore... Iako je i u naših 10-ak sati bilo misija koje su donijele nešto svježine. Outpostova iz prošlog nastavka više nema. Mapa je podijeljena u velike provincije koje ćete s Ricom otvarati uglavnom uništavajući stvari i završavajući misije. Jedan od najzanimljivijih noviteta su i ranije spomenuti ekstremni vremenski uvjeti, koji će pred igrače staviti nove izazove i pružiti im pravu Just Cause akciju. Ponovno je veliki naglasak na eksplozijama, kojih ima više nego u filmovima Michaela Baya. Bačve s gorivom i vozila uzrokuju ogromne eksplozije, što djeluje pomalo kao isforsirani kaos, umjesto onog koji bismo sami uzrokovali u takvoj igri. 

Screenshot: Just Cause 4

Igru pokreće nova verzija Apex pokretača. Grafika je na PC portu igre podosta manjkava, čak i s najvišim grafičkim postavkama. Gameplay s druge strane ima veliki potencijal. Radi se o pucačini iz trećeg lica u kojoj su kretanje i borba pravo zadovoljstvo. Kombinacijom grappling hooka, padobrana i letećeg odijela u otvorenom svijetu Južne Amerike možete graditi momentum i kretati se zaista brzo i slobodno. Nove mogućnosti poput povezivanja dva objekta ili objekta s balonom također su zanimljive, ali često ih nećete moći adekvatno iskoristiti. Tako Just Cause 4 više djeluje kao igralište za isprobavanje fizike. U četvrtom nastavku serijala činilo se zaista teško umrijeti. Rico može pretrpjeti jako puno, u nekoliko navrata kada bih stajao preblizu eksplozije, činilo se da sam mrtav, čak se i model mog lika potpuno prelomio kao list papira, ali onda bih samo nastavio igrati kao da se ništa nije dogodilo. 

Screenshot: Just Cause 4

Kontrole na mišu i tipkovnici priča su za sebe. Nisu nimalo intuitivne pa ćete nišaniti tipkom Shift, a mapu otvarati pritiskom tipke 1. Upravljanje vozilima koristeći miša i tipkovnicu još je gore. Izbornik ima sličnih problema pa je i namještanje drugačijih kontrola prava muka. Preporuka: Igrajte s kontrolerom.

U svakom slučaju ne možemo reći da nas Just Cause 4 nije zabavio, ali ni da bismo puno toga propustili da smo preskočili ovaj naslov. Ljubitelji serijala i sličnih akcijskih avantura vjerojatno će lako naći opravdanje za nabavu novog Just Causea, ali ostali mogu preskočiti ovu igru. U Sancta-Domenici cijena igre je standardnih 499 kuna za PC verziju, odnosno 549 kuna za konzole. Prve kritike su proturječne, pogotovo ako govorimo o PC platformi. U trenutku pisanja članka recenzije na Steamu bile su uglavnom negativne, dok na Metacriticu igra ima solidnih 75. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara