EUROSONG 2019

Zašto Eurosong nazivaju Svjetskim prvenstvom gayeva?

Zašto Eurosong nazivaju Svjetskim prvenstvom gayeva?
Foto: Guliver Image/Getty Images/EPA

KADA se u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga na pozornicu Expo dvorane popela Dana International i zapjevala "Just The Way You Are", heteroseksualni i homoseksualni parovi u publici počeli su se ljubiti. Činjenica je da veliki broj fanova Eurosonga pripada LGBT zajednici, a ni brojni natjecatelji Eurosonga tijekom posljednje 64. godine nisu sakrivali da su gay. Euroviziju neki, pogrdno ili ne, nazivaju Olimpijskim igrama gayeva ili Svjetskim prvenstvom gayeva, a natjecanje je do sada imalo i nekoliko pobjednika koji su otvoreno govorili o svojoj seksualnoj opredijeljenosti.

Već se o Johnnyju Loganu, čovjeku koji je tri puta pobijedio na Eurosongu (dva puta kao izvođač i jednom kao autor), osamdesetih počelo govorkati da je gay, ali on to nikada nije priznao. U braku je s Allis Sherrard od 1976. godine, a podršku homoseksualcima dao je u nekoliko navrata pjevajući na nekoliko parada ponosa diljem Europe, uključujući Amsterdam i Kopenhagen.

Ipak, do Eurosonga 1998. godine u Birminghamu i transseksualne Dane International tema LGBT osoba nije bila potpuno otvorena i prihvaćena među obožavateljima Eurovizije. Izraelka Dana International probila je led i njezina pobjeda 1998. godine bila je skandal. Dana je na Eurosongu pobijedila s pjesmom "Diva" i razbjesnila te noći sve konzervativce Europe. Pogotovo su bile bijesne skupine ortodoksnih Židova koji su te godine bojkotirali natjecanje zbog njihove predstavnice.

S novim tisućljećem uslijedio je procvat LGBT kulture na pozornici Eurosonga. I Slovenci su hrabro 2002. godine za svog predstavnika izabrali trio Sestre, drag act koji su činili Srečko, Tomaž i Damjan.

U Helsinkiju 2007. na sceni se pojavila danska drag queen imena DQ, s pjesmom Drama Queen. Europa nije imala sluha za nju, ali je te godine pobjedu odnijela Marija Šerifović koju je LGBT zajednica brzo prisvojila sebi. Ipak, srpska pjevačica nije priznala svoju seksualnu orijentaciju sve do 2013. godine. 

Conchita Wurst, koja je s pjesmom Rise Like a Phoenix pobijedila 2014. godine, jedna je od pobjednica Eurosonga koje se zauvijek pamte. Žena s bradom preko noći je postala senzacija u cijeloj Europi, ali i svijetu. Konzervativci su ponovno bili zgroženi, a LGBT zajednica oduševljena novom ikonom. Njezina pjesma je i dalje jedan od najvećih eurovizijskih hitova.

Prošle godine na Eurosongu u Lisabonu publici se predstavio irski izvođač Ryan O’Shaughnessy s pjesmom Together koja otvoreno pjeva o ljubavi prema muškarcu. Ryan je eurovizijsku priču završio na 16. mjestu, a pobjedu je odnijela plus size pjevačica Netta koja je ovogodišnji Eurosong odvela natrag u Izrael.

I ove godine LGBT zajednica ima svog omiljenog izvođača na Eurosongu. Sudeći po društvenim mrežama to je ove godine francuski predstavnik Bilal Hassani, dečko koji se šminka, nosi perike i oblači kao cura te cijelom svijetu želi poručiti da se osobe poput njega moraju prihvatiti. Bilal je sin marokanskih imigranata, a u dobi od 17 godina javno je priznao da je gay.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara