Zašto je Baby Shark tako prokleto zarazna? Znanost ima odgovor

Zašto je Baby Shark tako prokleto zarazna? Znanost ima odgovor
Foto: Press

AKO U kući imate malo dijete, vjerojatno ste svakodnevno terorizirani zvucima jednog od najvećih dječjih hitova – zloglasne "Baby Shark". 

Ova dječja pjesmica toliko je popularna da se nedavno progurala na Billboardovu ljestvicu i pridružila hitovima kao što su "Thank U, Next" Ariane Grande i "Sicko Mode" Travisa Scotta. Klinci je se ne mogu zasititi, a roditelji joj ne mogu pobjeći. 

Verzija Pinkfonga na YouTubeu ima više od dvije milijarde klikova, The Daily Beast je angažirao stručnjake da otkriju u čemu je tajna i kako je pjesma postala tako velik hit. 

Repetitivna je

"Pjesma ima jednostavnu melodiju i nije samo zarazna već ju je lako pjevati i zapamtiti", govori Beatriz Ilari, profesorica sa sveučilišta Thornton School of Music koja se bavi proučavanjem glazbe namijenjene djeci. 

Jednostavnost je potpuno razumljiva jer to je nužno za pjesme namijenjene repeticiji sklonoj djeci koja u toj fazi imaju ograničeni vokabular, ali u isto vrijeme zapamtit će je i odrasli koji će je pjevušiti iako im vjerojatno ide na jetra. 

Valorie Salimpoor je neuroznanstvenica na MNI-ju (Montreal Neurological Institute) i njezine studije pokazuju kako i zašto ljudski mozak apsorbira glazbu. Uglavnom, njezina su istraživanja pokazala da pjesmice za djecu izazivaju intenzivan osjećaj užitka u dopaminergičkom sustavu gdje su ukorijenjeni osjećaji užitka, satisfakcije i nagrade. 

Sve je to povezano i s našim očekivanjima pa ako je nešto bolje nego što očekujemo, luči se dopamin i to dovodi do osjećaja iznimne ugode. Uz sve to, dopaminergički sustav povezan je sa superiornim temporalnim girusom gdje je pohranjena glazba koju smo slušali tijekom odrastanja, glazba koju su slušali naši roditelji i kolege iz razreda. Sve je to zaslužno za ono što nam izaziva ugodu. 

Ako se glazba previše ponavlja i predvidljiva je, ne dolazi do lučenje dopamina. No "Baby Shark" ne uklapa se u ostatak ponude jer brža je i neobičnija od sličnih dječjih pjesmica. Upravo se zato i ističe. 

Govori o obitelji i životinjama

"Baby Shark" upoznaje djecu s likovima ove priče (baby shark, mommy shark, daddy shark i tako dalje), a to je sve nešto što djeca razumiju. Ovi elementi hrane dječju sklonost pričama i stvaraju osjećaj familijarnosti s likovima. 

Tekst je jednostavan i možda nema neku duboku priču, ali djeci ima smisla jer s riječima mama, tata, djed i baka povezuju pozitivne emocije. Ukratko, tekst cilja na emocije. 

Isto tako, tu je i sam naslov. Djeca su opsjednuta time da sami sebe razumiju kao bebe, ali da razumiju i životinje. Morski psi su posebno zanimljivi jer su djeci najčešće strašni, ali ova ih pjesma čini manje strašnima i lakše se nositi s tim osjećajem. 

Dinamična je

Tempo koji se ubrzava je važan kao mehanizam pričanja priče. 

"Postoji osjećaj akcije kroz korištenje dinamike ili glasnoće, ali i tempa. Pjesma postaje brža u dijelu kada manje ribe počinju bježati, a onda se usporava kad dođu na sigurno. Djeca obožavaju glumiti taj aktivni dio pjesme", objašnjava Ilari. 

Salimpoor dodaje da ih taj tempo tjera da se kreću i plešu. Štoviše, to je ono što privlači i odrasle i ključni razlog zašto su neki od najvećih klupskih hitova brzi. Poznato je i da je tempo od 110 do 130 BPM-a najprivlačniji ljudima zbog brzine otkucaja srca, a "Baby Shark" ima 115 BPM-a. 

"Brža glazba cilja na moždane sustave i ima potencijal stimulirati dopaminske sustave povezane s kretanjem. Sinkronizacija kretnje s uzorcima ritma također izaziva ugođaj jer uključuje formiranje predviđanja. Zato je ples uz poznatu glazbu zabavniji od pokušaja da plešete uz glazbu s kojom niste upoznati", tvrdi Salimpoor. 

Ovo nije samo pjesma

"Baby Shark" kapitalizira način na koji djeca konzumiraju sadržaj – kroz zvuk i sliku. Ova pjesmica utjelovljuje multimodalitetni aspekt dječjeg doživljavanja glazbe u današnjem svijetu. 

Klinci slušaju, ali i gledaju i izvode pjesmu. Video je tu od velike pomoći jer je kvalitetno snimljen, boje su jarke, klinci su dobro uklopljeni u okolinu, a čak i djeca koja su tek naučila hodati mogu se kretati uz jednostavne plesne pokrete. 

Verzija iz 2015. nije bila toliko popularna jer je imala samo animirane antropomorfne likove. Sve se promijenilo godinu dana kasnije kada su se pojavili i dječji glumci koji su mlađima pomogli da oponašaju ono što vide. 

Uz sve to, sve je vedro i pozitivno. Odraslima je ples klinaca u videu možda simpatičan, ali dječji mozgovi koji se tek razvijaju žude za ovakvim sadržajem: velike oči, geometrijski oblici i prijateljski raspoloženi morski psi koji plivaju kroz prekrasno more (koje djeca povezuju s plažama i uživanjem). 

No sve to sviđa se i odraslima. Iako im sad već vjerojatno ide na jetra, vjerojatno su i sami isprva pozitivno reagirali na pjesmicu. 

Salimpoor za kraj dodaje da ne može pobjeći od "Baby Shark". Njezino trogodišnje dijete probudilo ju je i prva stvar koju je htjelo bio je "Baby Shark". Pjevuši je čak i njezin suprug, ali i medicinske sestre na poslu. 

Ukratko, "Baby Shark" je hit. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara