Zašto nas spor internet i zastoji u prometu dovode do ludila? Napokon imamo odgovor

Zašto nas spor internet i zastoji u prometu dovode do ludila? Napokon imamo odgovor

Foto: 123rf

AKO VAS spora internetska veza i zastoji u prometu izluđuju, možda će vas utješiti rezultati najnovijeg neurološkog istraživanja.

Neurolog R. Douglas Fields tvrdi da definitivno niste sami u tome i da to zapravo znači da ste potpuno normalno ljudsko biće, piše Lifehacker. Fields se već godinama bavi proučavanjem bijesa i tvrdi da ljudski mozak ima određene "okidače bijesa" koji su ugrađeni zbog potrebe za preživljavanjem, čak i kad je riječ o naizgled beznačajnim problemima poput interneta i prometa.

"Riječ je o okidaču "S" koji označava "stopped" (zaustavljen). Zaustavljeni ste, to znači da ste sputani, a svaki put kada je životinja sputana postat će agresivna s ciljem da se oslobodi. Pregrist će si ruku da se oslobodi. Ljudi će učiniti isto, ali ovo je ključno: internet vam je spor ili ste zapeli u prometu. Zašto ste odjednom ljuti, kipite od bijesa, umjesto da osjećate neku drugu ljudsku emociju, primjerice dosadu? To je zato što bi vas bijes trebao pripremiti na borbu. Zato postoji. Pokrenuo je taj okidač da vas pripremi na borbu zato što ste zarobljeni", tvrdi Fields.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, čekanje da se učita internetska stranica ili vaš omiljen video s mačkama izluđuje jer se ništa ne događa, a kada sjedimo u prometnoj gužvi, zarobljenost je i doslovna.

Jedino što nam preostaje je duboko udahnuti i podsjetiti se da nismo u opasnosti. To će biti korisnije od udaranja monitora ili ležanja na automobilskoj trubi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara