Zašto neki muškarci bolje pamte automobile nego lica?

Zašto neki muškarci bolje pamte automobile nego lica?
OTKAKO su automobili izumljeni, žene se žale da njihovi muževi brže prepoznaju novi model Forda nego punicu, a istraživanje objavljeno u nedjelju objašnjava zašto je tako.

Čini se da ljubitelji automobila različite modele prepoznaju služeći se istim dijelom mozga koji se aktivira u prepoznavanju lica, objasnili su američki istraživači u stručnom časopisu ´Nature Neuroscience´.

Kad su ljubiteljima automobila pokazane slike lica i slike automobila, u dijelu mozga koji se obično koristi za propoznavanje lica dolazilo je do zbrke, objašnjava psihologinja Isabel Gauthier sa sveučilišta Vanderbilt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona je u suradnji s Timom Curranom, profesorom psihologije na sveučilištu Colorado, testirala 40 muškaraca, od kojih su 20 bili zaljubljenici u automobile, koji su morali proći poseban test kako bi dokazali svoje poznavanje automobila.

Svim je ispitanicima pokazan niz lica i automobila, nakon čega su svaki automobil i svako lice morali usporediti s prethodnim koje su vidjeli. Zahvaljujući posebnoj tehnici znanstvenici su pratili na koji način mozak ispitanika obrađuje slike - kao cjelinu ili kao niz zasebnih dijelova.

Zaljubljenici u automobile prepoznavali su automobile kao cjelinu, ali nisu jednako dobro prepoznavali i lica, dok oni koji ne znaju mnogo o automobilima nisu imali teškoća u prepoznavanju lica, ali su automobile prepoznavali kao niz zasebnih dijelova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara