Zašto nema mačkica na hrvatskim markama?

Zašto nema mačkica na hrvatskim markama?
MAČKICA koja je 1927. godine proslavljenom pilotu Charlesu Lindbergu pravila društvo dok je u znamenitom zrakoplovu ´Spirit of St. Louis´ prelijetao Atlantik, dospjela je 1930. godine na španjolsku marku za zračnu poštu. Prvi put na jednoj europskoj marki pojavila se u društvu zrakoplova i kipa Slobode i jedna obična domaća mačkica.

Mačka, koja je kod starih Egipćana uzdizana do božanstva, u srednjem je vijeku smatrana personifikacijom zla.

Bilo ovako ili onako, mačka je u povijesti umjetnosti česti slikarski motiv, ali dugo, dugo nije uspjela ući u albume s poštanskim markama. U filateliji prva se mačka pojavila 1921. godine no radilo se o egzotičnoj, neobičnoj, afričkoj ´zlatodlakoj divljoj mački´. Marku je tiskala Liberijska pošta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon one ´domaće´ šanjolske posvećene Lindbergovu poduhvatu, trebalo je čekati čak dvadeset i sedam godina da bi se mačka opet pojavila na nekoj marki, objašnjava se u zanimljivoj crtici časopisa Hrvatskih pošta. Marka je tiskana na Kubi u društvu dvaju pasa.

Od 1961. godine, napominje se, tiskano je nekoliko stotina poštanskih maraka s motivom mačke. Hoće li se u budućnosti i Hrvatske pošte sjetiti ove nama drage i korisne kućne ljubimice?

Ako vas zanimaju najnovija izdanja virtualnih ´poštanskih mačkica´, posjetite Internet: www.stampcafe.com. Tamo vas čekaju pod nazivom Animals domestic - cats.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara