Zašto uragani dobivaju (ženska) imena i tko im ih daje?

Zašto uragani dobivaju (ženska) imena i tko im ih daje?

Foto: FAH

NAKON što je uragan Harvey poharao Teksas, uragan Irma brzinom od 360km/h nosi sve pred sobom. Iako sami po sebi nisu nimalo zanimljive pojave, ljude je oduvijek zanimalo kako uragan dobiva određeno ime i zašto su u pitanju većinom ženska imena.

Uragani se pojavljuju svake godine, a dobivaju vlastita imena zbog činjenice da ih je nekoliko istovremeno aktivno pa se davanjem imena omogućuje lakše snalaženje meteorolozima, spasilačkim službama i svima koji se nalaze u pogođenim područjima. Svjetska meteorološka organizacija sastavlja listu imena tropskih oluja u sezoni uragana abecednim redom. Svaka tropska oluja u kojoj vjetar postiže brzinu veću od 63 km/h dobiva vlastito ime, a zadržava ga i ako preraste u uragan. Postoji šest takvih popisa s imenima.

Imena se ciklički ponavljaju svakih šest godina, ali postoje i imena koja su umirovljena, budući da su ti uragani prouzročili katastrofe. Primjerice, umirovljena su imena Katrina i Sandy.

U prošlosti su imena uragani imali različita imena u svakoj zemlji, pa su ih recimo na Karibima zvali po svecima. U ranom dvadesetom stoljeću jedan je australski prognostičar uragane nazivao po političarima koje nije volio, dok su američki vojnici tijekom drugog svjetskog rata uraganima davali imena po svojim ženama i djevojkama.

Od toga je, vjerojatno i nastao običaj da uragani imaju ženska imena. US National Weather Service je 1953. godine počeo koristiti ženska imena za označavanje uragana, a naknadno su dodana i muška. Ipak, i dalje većina zemalja oluje, uragane i ciklone naziva isključivo ženskim imenima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara