Zašto vas boli glava kad je vruće i kako to spriječiti?

Zašto vas boli glava kad je vruće i kako to spriječiti?
Foto: Instagram

TEMPERATURE na sjevernoj polutci posljednjih su tjedana jako visoke, a mnogim ljudima vrućina i puno Sunčeve svjetlosti može biti recept za glavobolju.

Njemački institut za glavobolje, internetska platforma posvećena pružanju informacija oko toga problema, objavila je pet savjeta kako ih spriječiti.

Nosite sunčane naočale

Jaka Sunčeva svjetlost nadražuje moždane živce. To može prouzročiti glavobolje, ali i biti okidač za migrene. Nošenje naočala stoga je preporučljivo. Također je važno nositi šešir ili kapu kako biste zaštitili krvne žile i živce na čelu.

Voda i slane grickalice

Kada se znojimo, naše tijelo gubi tekućinu i važne minerale. Povećava se protok krvi u koži i smanjuje se krvni tlak, uzrokujući tako glavobolje kod nekih ljudi. Također, kada je vruće, preporučuje se ispijanje barem jedne litre vode više nego što je dnevno uobičajeno. Grickanje slane užine, poput štapića, pomaže nadomjestiti potrošene minerale.

Aklimatiziranje

Velika temperaturna razlika između vanjskog zraka i onoga iz zatvorenih klimatiziranih prostora potencijalni je okidač za glavobolje. Ako je razlika veća od pet stupnjeva, preporučuje se da odjenete dodatni sloj odjeće kako bi vam bilo toplo sve dok se vaše tijelo ne aklimatizira na niže temperature.

Manje parfema i mirisnih losiona

Mirise bolje osjetimo kada je vruće, stoga će ljudi koji pate od migrena biti dodatno osjetljivi na to. Imajte to na umu i izaberite losione bez mirisa.

Sporije ispijajte hladne napitke

Nešto vrlo hladno u vašim ustima može biti zaslužno za takozvani brain freeze ili sladolednu glavobolju. Stoga bi se hladna hrana i napitci trebali konzumirati sporije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara