Zatvara se kultno zagrebačko kino Grič

Zatvara se kultno zagrebačko kino Grič
Foto: Facebook

KULTNO zagrebačko kino Grič više neće postojati na dosadašnjoj adresi Jurišićeva 6, stoji u objavi na službenom Facebook profilu art kina.

"Draga publiko! Europski program filmova Art-kino Grič seli na novu lokaciju o kojoj ćemo vas pravovremeno obavijestiti. U Jurišićevoj 6 nažalost više neće biti kina ni projekcija", stoji u objavi koja je iznenadila mnoge. Razloge nisu naveli.

Art kino Grič pokrenuto je 4. siječnja 2012. u prostoru kinematografa Grič koji je u vlasništvu tvrtke Kinematografi d.d., a sagrađen je prije više od sedam desetljeća, stoji u opisu na službenim stranicama kina.

Projektirali su ga slavni hrvatski arhitekti Drago Ibler i Stjepan Planić 1940., a projekt izgradnje financirao je građevinski poduzetnik Đuro Simon unajmivši dugoročno prostor u prizemlju hotela Tri gavrana.

Prvi naziv kina bio je Rex, a potom se kino od 1941. do 1945. godine zvalo Klek. Za vrijeme socijalizma kino se zvalo Kosmaj, bilo je u sastavu poduzeća Kinematografi osnovanog 1946., a u njemu su se nerijetko projekcije održavale od jutra do večernjih sati. Kino Kosmaj bilo je posebno popularno po špageti vesternima, kung-fu i erotskim filmovima. 1990. kino dobiva ime Grič.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara