Zbog ovog matematičkog zadatka 14-godišnjaci su plakali, možete li ga vi riješiti?

Zbog ovog matematičkog zadatka 14-godišnjaci su plakali, možete li ga vi riješiti?

Foto: NZQA/123RF

MATEMATIČKI zadatak koji su 14-godišnji i 15-godišnji učenici na Novom Zelandu dobili na završnom ispitu na kraju školske godine neke je od njih natjerao u suze jer nikako nisu mogli doći do rješenja.

Nekoliko profesora je čak poslalo žalbu nadležnima uz primjedbu da je zadatak bio pretežak za tu razinu ispita. Oni tvrde da su učenici koji su polagali ispit prve razine morali znati formulu za kvadratne jednadžbe kako bi riješili zadatak, što nije u kurikulumu za njih, već za učenike koji polažu drugu razinu.

Međutim, nadležna obrazovna tijela stoje iza tog zadatka te tvrde da je on sasvim prikladan za tu razinu, piše NZ Herald.

"Neki učenici su izlazili u suzama iz učionice", otkrila je jedna učenica koja je polagala taj test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadatak o kojem je riječ glasi ovako:

Kroz ploču dugu dva metra probušene su dvije rupe. Kroz te rupe prolazi uže na kojemu je sjedalica za ljuljačku. Sjedalica se nalazi 1.2 metra od poda. Koliki bi trebao biti razmak između rupa ako oblik užeta iznad sjedalice ostaje isti?

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz matematičke zadatke, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Matematički zadatak.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara