Žele upoznati izvanzemaljce: Pogledajte kako izgleda najveći teleskop svijeta

Žele upoznati izvanzemaljce: Pogledajte kako izgleda najveći teleskop svijeta
Screenshot: YouTube

KINEZI su odavno ušli u borbu za osvajanje svemira, a ovaj suvremeni izum donosi informacije iz dalekih dijelova svemira.

Postrojenje na kojem se nalazi ogromni sferni radio teleskop smješteno je u dubokom bazenu na jugozapadu kineske provincije Guizhou. Astronomi će pomoću ovog uređaja proučavati udaljene dijelove kozmosa, istraživati njegovu evoluciju i potencijalni život izvan Zemlje.

Prve probne operacije obavljene su još u rujnu 2016. godine, a upotreba novog uređaja bit će dostupna i znanstvenicima širom svijeta, javlja kineska agencija Xinhua.

Teleskop se sastoji od okrugle posude promjera 500 metara. Zauzima prostor približan površini 30 nogometnih igrališta. Prema tvrdnjama kineskih astronoma, FAST je 2,5 puta osjetljiviji od nekadašnjeg rekordera koji se nalazi u opservatoriju Arecibo, Portoriko. Kineski teleskop obrađuje do 38 gigabajta informacija u sekundi.

"Arecibo i FAST su jedini radio teleskopi tih dimenzija na svijetu. Postavljeni su u dubokim dolinama s vertikalnim usmjerenjem", kaže glasnogovornik Američkog astronomskog društva Rick Fienberg i dodaje:

"Arecibo ima promjer 300 metara, što ga čini manjim od teleskopa FAST 500. Tehnologija izrade i način funkcioniranja su isti, jer je Arecibo nekoliko puta moderniziran od početka rada 1963. godine."

Teleskop FAST nosi nadimak Tianyan, što u prijevodu s kineskog znači nebesko oko. Njegovom izgradnjom proširio se domet i opseg astronomskih proučavanja. Li Kejia s Instituta za astronomiju i astrofiziku iz Pekinga kaže da teleskop pruža neviđene mogućnosti istraživanja kozmičkih fenomena.

Jedna od pojava koju će FAST 500 proučavati jesu i pulsari - guste zvijezde promjera do 10 kilometara s veoma jakim magnetnim poljem. Okreću se nekoliko stotina puta u sekundi i emitiraju intenzivne radioaktivne zrake.

Tijekom probnog razdoblja od dvije godine, FAST 500 je već registrirao 102 nova pulsara. Teleskop će bilježiti i signale potencijalnih izvanzemaljskih aktivnosti, piše Newsweek.

"Tijekom proučavanja svemira, pokušavamo evidentirati signale koje emitiraju ljudi ili potencijalna inteligencija izvan našeg planeta. Riječ je o ogromnom poslu, a 99 posto signala koji stižu do nas su šumovi. Trebat će nam vremena identificirati signale koji se nalaze u kozmičkoj buci", kaže astronom Zhu Ming.

Izgradnja FAST 500 teleskopa završena je 2016. godine, dva desetljeća nakon što su znanstvenici predložili nacrt postrojenja. Projekt je stajao oko 174 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara