Želite obrisati Facebook jednom zauvijek? Evo kako to učiniti

Želite obrisati Facebook jednom zauvijek? Evo kako to učiniti
Foto: 123RF/Facebook

ŽELITE se riješiti Facebooka? Nema problema, no prvo biste trebali razmisliti želite li svoj profil samo privremeno deaktivirati ili ga ugasiti jednom zauvijek. 

Deaktivacija vašeg računa puno je lakši korak. Ako to učinite vaš se profil više neće pojavljivati na Facebooku sve dok ga ponovo ne aktivirate, ali vaši će se podaci još uvijek nalaziti na Facebookovom serveru. 

Ako, pak, želite obrisati profil, to znači da više nikad nećete moći pristupiti svom profilu i sadržaju koji ste objavljivali. Za to vam neće biti dovoljna jednostavna deaktivacija, već ćete morati napraviti nekoliko dodatnih koraka kako biste maknuli svoje podatke prije nego obrišete profil. Svi su koraci navedeni u hrvatskoj i engleskoj verziji, pa ih lako možete pratiti bez obzira na koji je jezik podešen Facebook na vašem uređaju. 

Ovo su koraci za deaktivaciju računa

1. Kliknite na strelicu u gornjem desno kutu Facebooka i uđite u postavke. 

2. Kliknite na General/Općenito

3. Kliknite na Manage Account/Upravljanje računom

4. Kliknite na Deactivate your account/ Deaktivirajte korisnički račun

5. Unesite svoju šifru i potvrdite deaktivaciju

Ako ste poduzeli ove korake vaš profil je privremeno deaktiviran, ali još uvijek postoji. 

Možda biste prije konačnog brisanja željeli sačuvati svoje podatke (objave, fotografije, videa, poruke, popis prijatelja...). 

Ovako ćete sačuvati podatke

1. Otvorite Settings/Postavke

2. Kliknite na Your Facebook Information/Vaše informacije na Facebooku

3. Kliknite na Download Your Information/Preuzimanje informacija

Ovdje ćete imati opciju izabrati koje podatke želite sačuvati i koju kvalitetu medija. 

Ovako ćete pobrisati svoje podatke

Da biste bili potpuno sigurni da ste obrisali sve podatke morate obrisati aplikacije, isključiti Facebook i obrisati svu povijest. 

Da biste obrisali aplikacije: 

1. Idite na Settings/Postavke

2. Kliknite Apps and Websites/Aplikacije i web mjesta

3. Označite sve aplikacije i kliknite Remove/Ukloni

Nakon toga skrolajte prema dolje, ispod aplikacija bi se trebala nalaziti opcija Apps, websites and Games uz koju stoji opcija Edit/Uredi. Kliknite na nju, a zatim kliknite Turn off/Isključi. 

Najteži dio je obrisati podatke koje o vama imaju aplikacije na koje ste se spajali putem Facebooka (Farmville, Foursquare, Instagram, Pinterest i slično). Za to ćete morati od svake pojedine aplikacije zatražiti da ukloni vaše podatke. Dobra vijest je da prema pravilima Facebooka to moraju učiniti. 

Ovako ćete obrisati povijest na Facebooku

1. Kliknite na strelicu u gornjem desnom kutu na Facebooku

2. Kliknite na Activity Log/Dnevnik aktivnosti

3. Kliknite na ikonu olovke pokraj svake stavke kako biste ju obrisali 

Ovaj korak nije obavezan i namijenjen je onima koji su ekstra nepovjerljivi. Želite li ukloniti baš svaki trag da ste ikad bili na Facebooku moglo bi potrajati, pa se naoružajte vremenom i strpljenjem. 

Ovako ćete izbrisati svoj Facebook račun

1. Uđite u postavke

2. Kliknite na Your Facebook Information/Vaše informacije na Facebooku

3. Kliknite na Delete Your Account and Information/Brisanje korisničkog računa i informacija, a zatim na Delete My Account/Izbriši korisnički račun

4. Unesite svoju lozinku, kliknite Continue, a zatim Delete Account/izbriši

Ako se predomislite, u roku od 30 dana možete poništiti ovo brisanje, piše Mashable, no imajte na umu da Facebooku ponekad treba i do 90 dana da bi uklonio sve vaše podatke. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara