Žena koju je Polanski silovao lobira za njegovog Oscara

ŽRTVA silovanja koje je redatelj Roman Polanski počinio prije 25 godina uputila je zahtjev glasačima koji će odlučivati o ovogodišnjim Oscarima da ocjenjuju film ´Pijanist´ prema njegovoj kvaliteti.

Samantha Geimer obratila se javnosti člankom objavljenim u Los Angeles Timesu u nedjelju pod nazivom ´Sudite o filmu, ne o čovjeku´ u kojem poziva gledatelje i one koji će odlučivati o ovogodišnjim Oscarima da ocijene film prema njegovoj kvaliteti, a ne u svjetlu zločina koji je počinio Polanski nad tada 13-godišnjom djevojkom.

´Ja mu zaista više ne zamjeram, no prema njemu ne gajim nikakve simpatije´, piše Geimer, dodajući da je on za nju stranac.

´No, vjerujem da bi film Romana Polanskog trebao biti ocijenjen prema kvaliteti samog filma. Ono što redatelj radi danas i od čega živi zaista nema nikakve veze s prošlošću niti s onim što mi je učinio´.

Geimer je rekla da je Polanski priznao krivnju za silovanje nakon što su se odvjetnici nagodili da će ga osuditi na zatvorsku kaznu za vrijeme koje je već do tada odslužio.

No sudac je odbio nagodbu te je Polanski pobjegao iz SAD-a kako bi izbjegao moguću kaznu zatvora od 50 godina.

Iako ga europska filmska scena voli, Hollywoodu će možda trebati malo dulje da ispiše sretan kraj njegovoj uzbudljivoj karijeri.

´Čini mi se da Akademija filmskih znanosti i umjetnosti osjeća kako je došao trenutak da ga ponovno pozdravi, da je on jedan od velikih redatelja, a da je prošlost prošlost´, drži Dennis Broe, izvanredni profesor medijske umjetnosti na sveučilištu Long Islanda.

´No iako vjerujem da je nominacija Polanskoga ozbiljno shvaćena, mislim da se ove godine dalje od toga neće ići, a ovo će biti temelj budućem stvarnom povratku´, dodaje Broe.

U oštroj konkurenciji s mjuziklom ´Chicago´ i emotivnom dramom ´The Hours´, drama Romana Polanskoga o holokaustu ´Pijanist´ osvojila je nagrade Britanske filmske i tv akademije (Bafta) i francuske filmske nagrade Cesar proteklog vikenda.


No filmski stručnjaci kažu da je Oscar nešto drugo. Stvar komplicira činjenica da je Polanski pobjegao iz Amerike 1978. prije nego što je osuđen zbog spolnog odnosa s 13-godišnjakinjom. Redatelju je sad 69 godina, francuski je državljanin i uđe li u SAD, prijeti mu uhićenje pa se vjeruje da 23. ožujka neće biti na dodjeli Oscara.

No Samantha Geimer, žrtva Polanskoga, oglasila se ovaj tjedan i zatražila da se film ocjenjuje prema filmskim kriterijima.

´Vjerujem da bi g. Polanskoga i njegov film trebalo vrednovati prema kvaliteti posla. Ono čime se on bavi nema nikakve veze ni sa mnom, ni s onim što je meni učinio´, rekla je Geimer, danas, kako kaže, sretno udana majka troje djece.

Geimer je u tekstu za Los Angeles Times i razgovoru za Larry King Live bacila novo svjetlo na bijeg Romana Polanskoga u Francusku. Prema njezinim riječima, redatelj je pobjegao jer je sudac poništio već dogovorenu nagodbu dviju strana koja je kaznu ograničavala na 40 dana već provedenih u pritvoru.

´Tko ne bi pomislio na bijeg kad te čeka presuda od 50 godina i sudac kojega više zanima vlastita karijera nego pravično suđenje´, napisala je Geimer.

Redatelj ´nije bježao od kazne, već od sučeve prijevare´, objašnjava povjesničar Oscara Tom O´Neill.

Romana Polanskoga Hollywood još cijeni kao redatelja ´Rosemaryne bebe´ i ´Kineske četvrti´, a suosjeća i zbog činjenice da su mu Charles Manson i njegovi sljedbenici 1963. ubili trudnu suprugu Sharon Tate.

´Hollywood je mjesto u kojem se svi bave proizvodnjom sretnih završetaka. Ondje će htjeti završiti tu priču i dati joj sretan završetak, ako se žrtva s time slaže´, kaže O´Neill koji sada iščekuje 1. ožujka i dodjelu nagrada Udruge američkih redatelja, za koju je ´Pijanistu´ Polanskoga glavni konkurent Martin Scorcese s filmom ´Gangs of New York´. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara