Ženama tijekom orgazma dio mozga ne radi

NOVA istraživanja ukazuju da dio mozga koji upravlja strahom i tjeskobom ne djeluje kada žena doživljava orgazam, ali ostaje aktivan ako ga glumi.

U prvom istraživanju u kojem je napravljena mapa funkcioniranja mozga tijekom orgazma, znanstvenici iz Nizozemske su također otkrili da je dio mozga koji upravlja emocionalnom kontrolom tijekom ženskog sladostrašća uglavnom isključen.

"Činjenica da taj dio mozga djeluje prilikom glumljenja klimaksa znači da je temeljni dio stvarnog orgazma potpuno prepuštanje. Žene mogu glumiti orgazme jako uvjerljivo, kao što je dobro poznato, ali mozak tada i dalje radi", kazao je neurolog Gert Holstege predstavljajući svoja otkrića na godišnjem sastanku Europskog društva humane reprodukcije i embriologije.

U tom je istraživanju Holstege zajedno sa svojim kolegama sa sveučilišta Groningen okupio 11 muškaraca, 13 žena i njihove partnere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudionicima istraživanja bila je "uštrcana" boja koja prilikom skeniranja pokazuje promjene u djelovanju mozga. Kod muškaraca je skener pratio aktivnost dok se odmaraju, za vrijeme erekcije, tijekom partneričine ručne stimulacije spolovila i tijekom kasnije ejakulacije.

Kod žena je skener mjerio moždanu aktivnost dok miruju, dok glume orgazam, dok im partner stimulira klitoris i dok doživljavaju orgazam.

Holstege je kazao kako je problem bio dobivanje pouzdanih rezultata u ispitivanju muškaraca jer je skeneru trebala aktivnost koja traje barem dvije minute, a muški orgazam ne traje tako dugo.

Rezultati ispitivanja žena bili su mnogo jasniji, rekao je Holstege. Kada žena glumi orgazam, korteks - dio mozga koji upravlja svjesnim akcijama - svijetli. Taj dio mozga nije aktiviran tijekom stvarnog orgazma. Čak su i pokreti tijela tijekom pravog orgazma nesvjesni.

Najveće iznenađenja su otkrivena u dijelovima mozga koji prestaju djelovati. Deaktivacija je vidljiva u amigdali, dijelu mozga za koji se vjeruje da je uključen u neurobiologiji straha i tjeskobe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara