ZG Auto Show: U društvu najboljih!

ZG Auto Show: U društvu najboljih!

634 izlagača iz 35 zemalja izlaže preko 500 modela, od čega više od 100 premijera - sve to donosi novo izdanje ZG Auto Showa, najveći autosalon u regiji, koji svoja vrata posjetiteljima otvara 28. ožujka i ostaje otvoren do 6. travnja. Sve informacije o Auto showu, popratnim sadržajima i ljepoticama koje će u narednim danima predstavljati nove automobile potražite na Indexovoj Auto Show temi!

Ovogodišnje izdanje zagrebačkog autosalona obiluje rekordima. Najkraće rečeno, prvi put od kada postoji, salon se može pohvaliti stopostotnom popunjenosti kapaciteta. Ispunjen je svaki kvadrat u 17 paviljona i okolnom otvorenom prostoru što u konačnici daje broj od 72.000 četvornih metara. Recimo i kako su po prvi puta na salonu prisutne sve automobilske marke aktivne na hrvatskom tržištu, odnosno njih 51. One izlažu 350 modela među kojima se njih 36 po prvi puta predstavlja hrvatskim kupcima.

Brojčani napredak u odnosu na prethodne godine stiže i u segmentu koncepata, kojih je sada pet. Paralelno se održava i Moto show na kojem izlaže 35 moto brendova predstavljajući 180 modela, od toga njih 62 po prvi puta su na hrvatskom tlu. Pridodamo li svemu nekoliko zanimljivih prerada, trkaće bolide i uvijek zanimljive oldtimere jasno je da će Zagreb idućih dana biti centar svih auto-događaja u Hrvatskoj i šire.

Kad su noviteti u pitanju zagrebački salon donosi presjek novosti koje su se zbile u proteklih pola godine, dakle u Frankfurtu i Ženevi. I doista, s obzirom na profil novih proizvoda s punim opravdanjem možemo se poslužiti standardnom krilaticom da se ovdje može naći za svakog ponešto. Stoga krenimo redom.

U domeni niže klase direktno iz Ženeve dolazi nam novi Chevrolet Aveo, i to u obje izvedbe, s tri i pet vrata. Odmah uz bok stoje minijaturni blizanci, Opel Agila i Suzuki Splash, modeli s velikim tržišnim potencijalom. Nešto veći model po još uvijek vrlo povoljnoj cijeni nudi Dacia. Sandero se ističe pristupačnijim dizajnom i oku ugodnijom koncepcijom s pet vrata, a našim kupcima bit će itekako zanimljiv.

Glavna zvijezda u kompaktnoj ponudi je Kia pro_ceed, a prati ga osvježeni Ford Focus. Ovdje se već otvaraju vrata premium modela, pa će tako posjetitelji moći uživo vidjeti Audi A3 u cabrio izdanju, karavanski mini Clubman, ali i uvijek zanimljivi Smart, ovaj put u hibridnoj izvedbi.

Željne prostora i nezaobilazne praktičnosti očekuju francuski dostavnjaci (PSA Berlingo-Partner i Renault Kangoo), kao i putnička izvedba Citroenovog Nema. Klasu iznad dolaze dva vruća noviteta, potpuno novi Citroen C5 i Honda Accord.

No, prave novosti kriju se u domeni gdje prosječan hrvatski kupac ne zalazi previše. Naravno, riječ je  o premiumima, i to posebno onima iz crossover segmenta. Najviše interesa izazvat će BMW X6 i Volvo XC60 koji već svojim imenima naslućuju kako pucaju na isu klijentelu. Odmah uz bok je originalni Murano, a iz istog koncerna dolazi nam Koleos, prvi SUV model u Renaultovoj povijesti.

Apsolutni vrhunac pripada standardnoj postavi automobilske egzotike. Bentley i Lamborghini izlažu zajedno, pa su im i cijene podjednake, a počinju na oko četvrt milijuna, eura naravno. Porsche je kudikamo zanimljiviji, prije svega jer predstavlja pristupačnije novitete, ali i 911 GT2, vrhunski sportski bolid vrijedan 270.000 eura. Uz bok spomenutima stavljamo Audijev RS6, automobil koji se ističe originalnim pristupom i vanserijskim performansama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Red je da tu spomenom i SLR, Mercedesov super-automobil i ujedno najskuplji izložak na sajmu. Vrijedan je gotovo 800.000 eura. Naravno, po starom običaju najbolji su već prodani, pa su tako Maserati GT vrijedan 176.000 eura i Ferrari F430 vrijedan 274.000 eura našli put do kupaca. Prodana je i prelijepa Alfa 8C, jedna od 500 proizvedenih, kao i Ferrari 599 GTB vrijedan 370.000 eura.

U želji da se spustimo na zemlju završit ćemo s još dva serijska noviteta. Kao prvo, to novi Superb, izuzetna poslovna limuzina fer cijene. Još zanimljivija novost iz istog koncerna je Passat CC, coupe limuzina sa statusom najljepšeg "narodnog automobila".

Pet je koncepata rezervirano za Auto Show. U posljednjem trenutku Ford je uspio dovesti Verve, kao jednu od zvijezdi prošlogodišnji salona. Tu je i prelijepa Laguna coupe, kao i vrlo atraktivni Peugeot 308 SW Prologue. Nažalost, Mitsubishi nije doveo i-car, model koji najavljuje dolazak malenih japanski kei automobila, već je kao zamijena poslužip Lancer u Evolution izvedbi. Mnogi će se složiti da je tako i bolje.  

Nema smisla više nabrajati novosti, svima je jasno kako Zagreb ima razloga biti ponosan na domaćinstvo ovakvog događaja. Uostalom, OICA je uvrstio ZG AutoShow u grupu B salona, što ga po važnosti postavlja odmah iza pet najvećih salona u svijetu.

Kao i svih ovih godina Index i ovaj puta donosi tematski pregled ZG Auto Showa koji na jednom mjestu nudi sve informacije, uključujući i potpun pregled izlagača, te bogate fotogalerije s lica mjesta. Također, na istom mjestu svakodnevno ćete moći naći najnovije vijesti, ali i učestvovati u izboru za najljepšu hostesu salona.

Servisne informacije:

Trajanje: 28.3 - 6.4. 2008.
Izlagači: 634 izlagača iz 35 zemalja
Auto Show: 51 marka s 348 modela
Moto Show: 35 marki sa 182 motocikla

Auto premijere: 2 svjetske i 11 europskih vicepremijera, 23 hrvatske premijere
Moto premijere: 62 hrvatske premijere
Koncepti: 5
Očekivana posjeta: preko 210.000
Glavne nagrade za posjetitelje: Toyota Prius i Mazda6

Površina: 72.000 m2 (17 paviljona i otvoreni prostor)

Radno vrijeme za posjetitelje:
28. 3 - 3. 4. 2008: 9,30 do 19,30 sati
4. 4. 2008: 9,30 do 22,00 sati
5. 4. 2008: 9,30 do 19,30 sati
6. 4. 2008: 9,30 do 18,00 sati

Cijena ulaznica:
- 45 kn (jednokratna ul. s katalogom)
- 25 kn (učenici, studenti, umirovljenici i vojnici)
- 200 kn (Ulaznica za stalni posjet)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara