Živciraju vas dosadne notifikacije na mobitelu? Evo kako se riješiti nepotrebnih

Živciraju vas dosadne notifikacije na mobitelu? Evo kako se riješiti nepotrebnih
Foto: Pixabay

NOTIFIKACIJE na našim uređajima su svakako korisne kada je riječ o važnim novostima, ali čim počnu praviti gužvu na ekranu i slabjeti nam bateriju, prestajemo u njima vidjeti išta drugo do pošast. Ako se osjećate kao da više ne možete podnijeti nalet informacija i želite pronaći malo mira od silnih obavijesti, saznajte kako u nekoliko koraka razabrati važno od nevažnog.

Donesite pravu odluku čim preuzmete aplikaciju

Kada preuzmete neku aplikaciju prvi put, tražit će od vas dopuštenje za slanje obavijesti. Vrlo jednostavno rješenje je reći "ne". Postoje aplikacije čije su obavijesti zaista korisne, na primjer, program za praćenje vremenske prognoze ili stanja na cestama. Zapitajte se koliko često želite da vas određena aplikacija obavještava i kakve vas vijesti zanimaju. Postoje i stranice koje će prilikom prvog posjeta tražiti dopuštenje za slanje obavijesti.

Uvijek se možete predomisliti kada je ova opcija u pitanju i početi primati obavijesti, zato donesite odluku prema onome što vam u tom trenutku odgovara.

Pročešljajte postavke svog mobitela

Obavijesti možete kontrolirati i putem postavki svog mobitela. U njima potražite opciju s nazivom "obavijesti" ili "aplikacije i obavijesti". Pomoću te opcije ćete dobiti pregled aplikacija i njihovog stanja u vašem uređaju. Pronađite naredbu za uključivanje, odnosno, isključivanje obavijesti za svaku od aplikacija koja vas zanima. Sam jezik programa ovisi o operativnom sustavu koji vaš uređaj koristi, ali svaki sustav ima opciju isključiti, odnosno, uključiti primanje obavijesti za sve aplikacije koje ste preuzeli.

Pobrinite se za obavijesti na kompjuteru

Većina operativnih sustava podržava obavijesti koje iskaču. Možete ih srediti putem sustavnog postavljanja na svom kompjuteru. Na Windowsu 10 se naredbi za isključivanje obavijesti može pristupiti putem opcije Settings app, dok kod Mac kompjutera ta opcija nosi naziv System Preferences, piše New York Times. 

Što se tiče pretraživača, većina nudi mogućnost blokiranja obavijesti određenih web stranica. Pretraživači poput Google Chromea, Mozilla Firefoxa, Opere i Safarija posjeduju opciju zaduženu za pregled obavijesti.

Opcija "Do Not Disturb"

Ponekad nam je potreban odmor od bilo kakvih smetnji. Android, iOS i Mac sustavi imaju postavke kojima se mogu umanjiti ili u potpunosti onemogućiti obavijesti. Riječ je o Do Not Disturb (prev. ne uznemiravati) naredbi.

Windows 10 nudi opciju Focus Assist za ručno postavljanje dnevnog rasporeda kojom se automatski stišavaju obavijesti i zvuk tijekom željenog vremena, na primjer, dok spavate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara