"Živući fosil": Ovo je najveći vodozemac na svijetu

"Živući fosil": Ovo je najveći vodozemac na svijetu
Foto: ZSL/Ben Tapley

NOVOOTKRIVENA vrsta vodozemca vjerojatno je najveća na svijetu, pokazuje analiza DNA muzejskog primjerka.

S dužinom do dva metra, južnokineski golemi daždevnjak kritično je ugrožena životinjska vrsta.

Stručnjaci kažu da su hitno potrebne nove mjere zaštite kako bi se spriječilo izumiranje tog orijaša.

Do dramatičnog pada broja dovela je povećana potražnja za luksuznom hranom diljem Kine.

Ranije se mislilo da se radi o jednoj vrsti, ali je analiza živih i uginulih primjeraka pokazala da se zapravo radi o trima vrstama iz različitih dijelova Kine, prenosi u utorak BBC.

Južnokineski daždevnjak najveći je među njima, a stručnjaci tvrde da se radi i o najvećem vodozemcu na svijetu.

Profesor Samuel Turvey iz Zoološkog društva u Londonu kaže da je pad populacije tih životinja "katastrofalan". "Nadamo se da je ovo otkriće stiglo u pravo vrijeme i da će pomoći uspješnoj zaštiti", istaknuo je.

Suautorica studije Melissa Marr iz londonskog Prirodoslovnog muzeja ističe da mjerama treba zaštititi genetiku svih triju vrsta. "Treba nam hitna intervencija kako bismo spasili golemog daždevnjaka u divljini", rekla je Marr.

Znanstvenici su pomoću muzejskih primjeraka analizirali genetsku povijest južnokineskog daždevnjaka koja je toliko duga da ga se može smatrati "živućim fosilom".

Ideja da je južnokorejski daždevnjak posebna vrsta prvi je put iznesena 1920-ih na temelju neobičnog primjerka koji je živio u londonskom zoološkom vrtu, ali je kasnije odbačena.

Stručnjaci su analizirali upravo životinju koja je sada izložak u Prirodoslovnom muzeju kako bi definirali karakteristike nove vrste, piše BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara