"Znam dvanaestoricu homoseksualaca iz Premiershipa"

"Znam dvanaestoricu homoseksualaca iz Premiershipa"

BIVŠI nogometaš londonskog Chelseaja, danas 44-godišnji aktivist za ljudska prava, izjavio je da u Premiershipu osobno zna za tucet homoseksualaca. "Znam za dvanaestoricu nogometaša-homoseksualaca koji igraju u klubovima iz Premier lige. Naravno da neću otkriti njihova imena. Razumijem i zašto sami ne žele otkriti svoje sklonosti. Ipak, homofobiju treba, baš kao i rasizam, maknuti iz sporta", izjavio je Paul Elliot, nekadašnji branič Chelseaja i mlade engleske reprezentacije, na predstavljanju kampanje "Homofobija: Posljednji nogometni tabu".

Traži se kolektivni "izlazak iz ormar"

Htio-ne htio nekadašnja je zvijezda Chelseaja pokrenuo svojevrstan lov na otkrivanja gay nogometaša u Premiershipu. Tako je tabloid Daily Star objavio zatamnjene siluete portreta dvanaestorice uz naslov: "12 premierligaških gay-nogometaša razotkriveno".

Još se pamti samoubojstvo gay nogometaša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako svjestan straha od reakcije navijača i heteroseksualnih suigrača, britanski je gay-aktivist Peter Tatchell izjavio da je nužno da svi nogometaši u Premier ligi izađu u javnost s objavom istospolnih sklonosti. "Zadrtosti nije mjesto u sportu, a homofobija je jednako nepoželjna kao i rasizam. Zato mislim da bi Engleski nogometni savez morao istražiti o kojim je nogometašima riječ i objasniti im kako je njihov "coming out" nužan, a pogotovo bi dobro došao kolektivni. Nas homoseksualaca ima u svim područjima i mnogi su zvijezde. Po čemu bi nogomet bio drugačiji?" izjavio je Tatchell.

Jedini nogometaš koji je dosad priznao simpatije spram istog spola bio je negdašnji tamnoputi napadač Nottingham Foresta i Norwich Cityja Justin Fashanu. Dogodilo se to 1990. godine. Priznanjem svoje seksualnosti protiv sebe je okrenuo čitavu sportsku javnost, ali i crnačku zajednicu u Velikoj Britaniji. Njegov brat John, nekad centarfor FC Wimbledona i danas TV-komentator, izjavio je da je to priznanje bilo ključan razlog što se Justin objesio 3. svibnja 1998. godine u svojoj garaži u Shoreditchu, u blizini Londona. Justin je inače bio prvi tamnoputi engleski nogometaš za kojega je jedan klub (Nottingham Forest) platio milijun funti. Bilo je to 1981. godine, a Nottingham je tada bio europski prvak.

totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara